'Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nın açılışı, İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen programla gerçekleştirildi. İlçe protokolü ile vatandaşların katılımıyla Sani Konukoğlu Camisi önünde düzenlenen program, mehterin konseriyle başladı.

Hoca Cuma hutbesinde hangi konudan bahsetti, kim söyleyebilir? Hoca Cuma hutbesinde hangi konudan bahsetti, kim söyleyebilir?

CAMİ, ŞEHİR VE MEDENİYET

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam eden programda konuşan İlçe Müftüsü Kazım Güzel, 1986 yılından bu yana kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftasının bu yılki temasının 'Cami, Şehir ve Medeniyet' olarak belirlendiğini söyledi.

CAMİ EĞİTİM YERİDİR

İslam'da şehrin, hayatın ve medeniyetin merkezinde cami olduğunu aktaran Güzel, "Cami, inanç dünyasında toplumsal ilişkilere kadar kulluk, sorumluluk ve güzel ahlak bilincinin oluşmasını sağladığı kadar hukukun inşasının da ortaya konduğu, beşeri münasebetlerin tanzim edildiği ve eğitimin verildiği yerdir."

CAMİ İLE EMDENİYET İNŞA EDİLİR

"Peygamber Efendimizin, bizzat kendisinin çalıştığı ve inşa ettiği Kuba mescidi, medeniyete verdiği önemi gösterir. Cami ve mescitlerimiz aslında bir medeniyet inşa eden mekteplerdir. Kubbesiyle Müslüman yürekleri tevhit eden, minberi ve kürsüsü ile ilmi haykıran, mihrabıyla yüzleri ve gönülleri Allah'la buluşturan, minareleriyle şehirlerin şehadet parmağı olan camilerimiz medeniyet temsilcileridir."

CAMİ MERKEZDİR

"Cami, hem fiziki yapısıyla varlığı hem de fonksiyonlarıyla temsil ettiği değerlerin toplamıdır. Fiziki yapı olarak bakıldığında sanatın, sadelik ve huzur veren bir ortamda buluştuğu, maddenin manasıyla bütünleştiği mekanın adıdır. İslam inancının temellerini hatırlatan, İslam'ın mimari olarak ortaya çıkan değerlerinin bir bütün olarak teşkilidir. Caminin merkezi konumu sadece fiziki varlığıyla alakalı değildir, temsil ettiği değerlerin camiye ait her mekanın özel anlamlar taşımasıyla da geçerlidir."

CAMİDE BİRLİK VE KARDEŞLİK

"Tevhit ve kulluk camide idrak edilip yaşanmaktadır. En somut haliyle kulluğun yaşandığı yerler vahdetin inşa edildiği mekanlardır. Camide omuz omuza saf tutularak kılınan her namazda statülerin ortadan kaldırılması, eşitlik ve adaletin hayat tarzı haline getirilmesi cami şuurunun bir ifadesidir. Camileri imar etmek Müslümanların görevi olduğu kadar yaradılış amacı, kulluk vesilesidir" dedi.

EVDEN ÖNCE CAMİ YAPILIR

Müslümanların camileri eğitim yuvası olarak görmek durumunda olduğunu belirten Müftü Kazım Güzel, "Tarih boyunca Müslümanların evinden önce camisini inşa etme fikri, davasına olan bağlılığının ve medeniyetini yeryüzünde inşa etme fikrinin hayat bulmuş halidir. İslam şehirlerin ruhunu cami merkezi ile ortaya koymaktadır. İslam düşüncesinde şehirlerin de ruhu vardır ve şehir o ruhu o mabetlerden elde edecektir."

ŞEHİRLERİN RUHU: CAMİLER

"Şehirlerin ruhsuz kalması, insanların ruhsuz kalması kadar önemlidir. Şehirlerin ruhunu oluşturan mescitlerin Peygamber Efendimiz dönemindeki fonksiyonlarıyla hayata aktarılma zarureti vardır. Camilerimiz şehirlerin dokularına göre inşa edildiği kadar şehirlerimiz de camilerin ruhuyla yeniden inşa edilmelidir. Camiler medeniyettir, medeniyet inşa etmek isteyenler camilerin ruhuyla yeniden şehirleri imar ve inşa etmek durumundadır. Bu nedenle camiler imar etmek, şehirler imar etmek, camilerin ruhuyla şehirleri buluşturmak geleceği kurgulamak demektir."

"Camilerimizi yeniden ruhuyla beraber anlamaya, o ruhu şehirlere taşımaya, o şehirlerle yeniden medeniyeti imar etmeye mecburuz. Bu camilerde bu ruhu kazandıracak vaizlerimiz, imamlarımız ve müezzinlerimiz, yeniden şehrin ruhunu kazandırma adına camilerden şehre ruh üflemek zorundadır" diye konuştu.

TEMİZLİK YERİ CAMİLER

Din Görevlileri Dernek Başkanı Recep Aydın ise yaptığı konuşmasında, "İnsanın yaratılış gayelerinden biri de yeryüzünü imar etmektir. Birlik, beraberlik ve kardeşliği pekiştirmek için camilere ihtiyaç vardır. Cami ve mescitler Müslümanların kalplerinin beslendiği, temizlendiği müstesna mekanlardır. Camilerimizin ne kadar önemli olduğunu bugün daha da iyi anlıyoruz."

15 TEMMUZ RUHU

"15 Temmuz gecesi ezanlar susturulmak, vatan toprakları düşmanlara peşkeş çektirilmek istendiğinde camilerde okunan salalar ile bu bela vatanımızdan def edilmiştir. Camilerimiz bu kadar önemliyken ya bu camilerde hizmet eden imamlar, hocalar kimdir? İmam, arkasında duran cemaate ihtiyaç sahiplerinin dileklerini Allah'a arz ederek cemaat adına Allah'tan onların ihtiyaçlarını talep eder."

HOCA REHBERDİR

"Hoca, şeytan ile savaşta askerin önündeki komutandır. Halkımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum, köylerimizde, mahallelerimizde bu hizmetin içinde olan biri olarak biliyoruz ki binlerce insan var henüz imamla göz göze gelmemiş, hocasının elini sıkmamış. Geliniz hep birlikte hocayı konuşmak yerine hocalarımızla konuşunuz" dedi.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın yaptığı selamlama konuşmasının ardından yapılan dua sonrası program sona erdi.