Ahıska Sürgün Anıtı Meydanında düzenlenen anma töreninde konuşan Dernek Başkanı Mehmet Taş, Kasım ayının hüznün, çilenin her zorluğa rağmen sabrın yüreklerine dolduğu ay olduğunu söyledi.

Eski Bakan evinde ölü bulundu Eski Bakan evinde ölü bulundu

14 Kasım 1944'te Ahıskalı Türklerin kendi öz ata topraklarından koparıldığı, sürüldüğü ve soykırıma uğratıldığı tarih olduğunun altını çizen Taş, "Ahıska'da yaşayan yüz binin üzerinde Türk ve Müslüman, birkaç saat içinde, yanlarına eşyalarını almalarına dahi izin verilmeden yük vagonlarına bindirildi. Vagonlara üst üste bindirilen Ahıskalıların zorunlu yolculuğu bir aydan fazla sürdü. Zorunlu yolculukta yaklaşık 17 bin Ahıskalı Türk, açlık, soğuk ve hastalık nedenleriyle hayatını kaybetti. Hayatta kalan Ahıskalılar, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan sınırları içinde bırakıldı."

"Hepimiz kimi hala hayatta olan sürgün ve soykırımın canlı tanıkları durumundaki büyüklerimizden, kimimiz ana-babalarımızın bizlere aktardıklarından ve kimimiz çevremizden sürgün, soykırım ve öz vatanlarından koparılma sürecinde yaşanan pek çok farklı acı trajediyi dinledik ve biliyoruz. Atalarımız bizlere Toprak sevgisini, İslamiyeti, Türk bayrağı sevgisini, dürüstlüğü, insanlığı ve kendi öz dilini tüm hayatları boyunca yaşayarak ve konuşarak öğretti. Atalarımız bizlere başka topluluklar içinde olsak bile asimile olmamayı kendi öz haliyle kalmayı öğretti."

"Bizler böylesine onurlu bir Milletin torunlarıyız. Yılmak yıkılmak nedir bilmeyiz, hayat mücadelemiz Vatan mücadelemiz her zaman devam edecektir. 2017 yılından itibaren başka ülkelerden ülkemize ikamet izni ile göç eden 60 bin Ahıskalı Türk, Cumhurbaşkanımız sayesinde Türk Vatandaşı olma hakkını aldı. Cumhurbaşkanımıza ve vatandaşlık hakkı almada emeği geçenlere Ahıskalılar adına müteşekkiriz." dedi.

Kaymakam Eren Arslan ise "Tarihe kara bir leke olarak geçen sürgünde hayatını kaybeden soydaşlarımızı andık. Allah rahmet eylesin, makamları cennet olsun inşallah." diye konuştu.

Konuşmaların ardından sürgün sırasında ve sonrasında yaşamını yitirenler için Kur'an-ı Kerim okundu ve dualar edildi.