Bursa'nın önemli meyve üretim merkezlerinden Gürsu'da armut hasadı öncesi fiyatlar dikkat çekiyor. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, bu yıl santa maria armudunun dalında 35-40 lira bandında işlem gördüğünü açıkladı. Geçen yıla göre fiyatlarda yüzde 100’ü aşan bir artış yaşandığını belirten Dönmez, bu artışın hem enflasyon hem de iklimsel etkiler nedeniyle kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Gürsu’da armut hasadının 15 Temmuz sonrası başlayacağını belirten Kamil Dönmez, “Armut hasadı 15 Temmuz'dan sonra başlar ancak talep haziranda hızlandı. Tüccar dalında aldığı armuda yüzde 20 peşin ödüyor. Geri kalanını 8-10 ayda taksitle veriyor” dedi.

Genç Gazete Gürsu’da Armut Dalında 40 Lirayı Gördü Fiyatlar Yüzde 100 Arttı 1

Dönmez’in açıklamasına göre, bu yıl Gürsu'da 45 bin ton santa maria, 50 bin ton deveci armudu ve 15 bin ton şeftali-nektarin rekoltesi bekleniyor. Ancak TÜİK verilerine göre, zirai don ve kuraklık gibi etkenler nedeniyle Türkiye genelinde armut üretiminde yaklaşık yüzde 20’lik bir düşüş yaşanacak.

Bursa Osmangazi Gençliği'nden Broşürlü Vicdan Çağrısı
Bursa Osmangazi Gençliği'nden Broşürlü Vicdan Çağrısı
İçeriği Görüntüle

Armut fiyatlarının artmasında yalnızca üretim düşüşü değil, depolama ve işleme maliyetleri de etkili. Dönmez, “Bahçeyi alan kişi ya da çiftçinin kendisi bu aşamadan sonra tekleme, hasat, ambalaj ve depolama gibi işler yapacak. Bu da kilogramda 25 lirayı aşan ek maliyet anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Depoya 65 liraya giren armudun, tonaj kayıplarıyla birlikte maliyetinin 70 lirayı bulduğunu söyleyen Dönmez, kış aylarında bu maliyetin 85 liraya kadar çıkabileceğini belirtti. “5 lira para kazansa 70 lira, 10 lira kazansa 75 lira olacak” diyen Dönmez, hem üretici hem de tüketici için zor bir dönemin yaşandığını vurguladı.

Genç Gazete Gürsu’da Armut Dalında 40 Lirayı Gördü Fiyatlar Yüzde 100 Arttı 11“Geçen yıl 18-20 lira civarındaydı santa maria dalında. Şu anda depodan çıkış fiyatı 50-60 lira arasında, artık bitiyor” diyen Dönmez, “Bu yıl Allah, çiftçiye de tüccara da tüketiciye de yardım etsin. Tüketici alamazsa tüccara, tüccar mağdur olursa çiftçiye yansır. Çok zor dönemler yaşıyoruz tarımsal üretim adına ve tüketim adına” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA