Bursa’nın Gürsu ilçesinde bulunan Ericek Göleti’nde, 28 Haziran Pazar günü doğada arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi. Bursa AFAD himayesinde, Bursa AKUT organizasyonu ve Gürsu Belediyesi AKE ekibinin koordinasyonunda yapılan çalışmaya 30 ekipten beşer personel katıldı.

Tatbikatta, kayalık alanda yürüyüş ve tırmanış yaptığı sırada mahsur kalan bir grubun kurtarılması senaryosu uygulandı. Resmî kurumlar, özel kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerine bağlı arama kurtarma ekipleri görev bölgelerine yönlendirildi.

Gürsu Ericek Göleti’nde Gerçeğini Aratmayan Arama Kurtarma Tatbikatı (3)

Ekipler kayalık alanda ortak çalışma yürüttü

İnegöl Doğal Afetler Arama Kurtarma Ekibi, kendisine verilen bölgede TTAKE, Mudanya Belediyesi Arama Kurtarma, MAG-AME ve MEB-AKUB ekipleriyle birlikte görev yaptı.

Ekipler tarafından kayalık alanda güvenli bir istasyon oluşturuldu. Yaklaşık 30 metrelik inişin ardından kazazedenin bulunduğu mağaraya ulaşıldı.

Gürsu Ericek Göleti’nde Gerçeğini Aratmayan Arama Kurtarma Tatbikatı (2)

Kazazede ipli sistemle güvenli bölgeye çıkarıldı

Senaryo gereği mağarada mahsur kalan kazazede, ekiplerin müdahalesiyle bulunduğu noktadan çıkarıldı. Sedye ve ipli kurtarma sistemleri kullanılarak üst bölümdeki güvenli istasyona taşındı.

Kazazede daha sonra sağlık ekiplerine teslim edilmek üzere bölgeden tahliye edildi. Yaklaşık 3,5 saat süren çalışma herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan tamamlandı.

Gürsu Ericek Göleti’nde Gerçeğini Aratmayan Arama Kurtarma Tatbikatı (4)

Tatbikatın ardından hatıra korusu oluşturuldu

Arama kurtarma çalışmasının ardından ekipler, 2025 yılının temmuz ayında Kestel ve Gürsu çevresinde çıkan yangınlarda zarar gören ormanlık alanda fidan dikimi gerçekleştirdi.

Etkinlik kapsamında bölgede bir hatıra korusu oluşturuldu. Böylece tatbikat, arama kurtarma uygulamasının yanı sıra çevreye yönelik çalışmayla tamamlandı.

Kaynak: BÜLTEN