Jeomanyetik Fırtına, SpaceX'in Uyduları Üzerinde Yıkıcı Etki Yarattı Jeomanyetik Fırtına, SpaceX'in Uyduları Üzerinde Yıkıcı Etki Yarattı

NASA, Güneş'te yaşanan son yılların en güçlü patlamasının Dünya'daki radyo sinyallerini geçici olarak devre dışı bıraktığını açıkladı.

A A 20231217 33205961 33205960 G U N E S T E K I S O N Y I L L A R I N E N B U Y U K P A T L A M A S I D U N Y A D A K I R A D Y O S I N Y A L L E R I N I G E C I C I D E V R E D I S I B I R A K T I

2017'den Bu Yana En Büyük Güneş Patlaması

NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi, 15 Aralık'ta Güneş'in kuzeybatı yüzeyinde meydana gelen büyük bir patlamayı tespit etti. Bu patlama, yüksek seviyede ultraviyole ışık ve enerji salınımına neden oldu.

Gunes Patlamaaa

Pilotların İletişim Ağlarında Aksaklıklar

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu patlama nedeniyle pilotların birçoğu iletişim hattında aksaklıklar yaşadı. Bu durum, güneş patlamasının etkilerinin ne kadar geniş çaplı olduğunu gösteriyor.

Gunes Patlamasi Yasandi Bizi N 1702729834 W1U E Yl

Jeomanyetik Etkiler ve Kuzey Işıkları

NOAA Uzay Hava Tahmin Merkezi'nden Shawn Dahl, patlamanın jeomanyetik kasırgaya yol açabileceğini ve bunun yüksek frekanslı radyo sinyallerini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Ayrıca, gelecek günlerde kuzey ışıklarının oluşumunu tetikleyebileceğini ifade etti.

“Bu güneş patlaması radyo iletişimini geçici olarak devre dışı bıraktı ve jeomanyetik etkilere yol açabilir.” - Shawn Dahl, NOAA Uzay Hava Tahmin Merkezi

T25 Gunes Patlamasi Ne Zaman 551

Güneş lekelerini gözlemleyen bilim insanları, bu tür uzay olaylarının 2025'te rekor seviyelere ulaşacağını tahmin ediyor, bu da gelecekte benzer olayların yaşanabileceğini gösteriyor.

Editör: Abdullah Argun