Rapora göre, 7 Ekim'den bu yana süren çatışmaların etkisiyle Gazze'de istihdamın yüzde 66'sı kaybedildi. Bu, 192 bin iş kaybına denk geliyor. İşgal altındaki Filistin topraklarında ise toplamda 468 iş kaybı yaşandığı tahmin ediliyor.

Beklenen İş Kaybı Aşıldı

Daha önce ILO ve PCBS, devam eden çatışmalar nedeniyle işgal altındaki Filistin topraklarında 390 bin iş kaybının yaşanacağını tahmin etmişti. Ancak şu ana kadar bu tahmin aşıldı.

İş Kayıpları Ekonomik Sıkıntılara Neden Oluyor

Yaşanan iş kayıpları, günlük 20,5 milyon dolar civarında "iş gücü geliri kaybı" anlamına geliyor. Bu durum, Filistin ekonomisini daha da kötüleştiriyor.

İşsizlik Oranlarında Büyük Artış Bekleniyor

2022'nin 4. çeyreğinde yüzde 24 olan işsizlik oranının 2023'ün aynı döneminde yüzde 46,1'e çıkması öngörülüyor. Özellikle Gazze'deki insani ve ekonomik durum daha da kötüleşecek.

Bu zorlu süreci değerlendiren ILO Arap Ülkeleri Bölge Direktörü Ruba Jaradat, Gazze'deki insanların devasa bir insani felaketin ortasında yaşadığını ifade ediyor.

Sivas-İstanbul arası 7 saat kısaldı: YHT Sivas’a ilk seferini yaptı Sivas-İstanbul arası 7 saat kısaldı: YHT Sivas’a ilk seferini yaptı

Filistin Ekonomisi Zor Günlerden Geçiyor

PCBS Başkanı Ola Awad ise devam eden savaşın Filistin ekonomisine ciddi zararlar verdiğini ve üretim tabanının büyük bir kısmının kaybedildiğini belirtiyor.

Filistin, mevcut çatışmalardan önce de zorlu bir ekonomik ve insani krizle boğuşuyordu. ILO'nun daha önce yayımladığı rapora göre, Gazze Şeridi'nde istihdamın yüzde 60'tan fazlası kaybolmuştu.

Kaynak: aa