Bir önceki yazımızda Gayrimenkul yatırımı ve İnegöl'den bahsetmiştik.

Bugün size yatırımınızı yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsetmek istiyorum. Yatırımlarınızı yaparken mülkünüzü alacağınız şehrin nüfus artış hızı çok önemlidir.

Nüfus artış hızı yavaşlayan şehirlerde yapacağınız yatırımlar mülkünüzü kiracı bulma sıkıntısı ve değer kaybına ile karşı karşıya bırakacaktır.100.000 kişilik bir şehirde 25.000 konut varken şehir 90.000 nüfusa düştüğünde 2.500 konut fazlası doğacaktır. Mülkünüzün kira değeri ve piyasa değerinde düşüşlerle karşılaşacaksınız.

Öncelikle şehrin iş alanlarını ve işsizlik oranını araştırınız. Ayrıca bölgedeki suç oranı ve demografik yapı önemli bir unsurdur.

Eğer konut ve ya iş yeri alacaksanız. Şehrin yapılaşma alanlarına bakılmalıdır. Şehir merkezlerinde kalan mülklerde hızlı değer artışları olmadığı gibi hızlı değer düşüşleri de olmayacaktır. Fakat yeni bölgelerde yapılacak projeleri öğrenmelisiniz.

Yeni bölgede ki devlet yatırımları,kurum ve kuruşların şehir planlarında bulunduğu yerleri yatırım yağacağınız mülkün lokasyon özellikleri yakınlarında neler olacağı ulaşım mesafeleri ve toplu taşıma güzergahlarına yakınlığı önemli olmalıdır.

Eğer arazi yatırımı yapacaksanız ; Arazinin imar planı, cephe ölçüleri ve yönleri arazinin hafriyat ihtiyacının ne olduğu şehir merkezine ve imar planında bulunan resmi kurumlara uzaklıkları inşaat emsal ve kat yükseklik bilgileri yatırımcı için çok önemlidir. Parselin cephesi olan caddenin kaç metrelik olduğu ana yollara ne kadar yakınlıkta olduğu önemlidir.

Ayrıca edineceğiniz arazinin bulunduğu bölgede ne kadarlık bir nüfus alanı bulunduğunu ve bu alanlara okul, cami, belediye hizmet alanları, park alanları, spor alanları, devlet kurumları ne kadar sıklıkla kurulmuştur(planlanılmıştır) buna dikkat edilmelidir.

Sizin istediğiniz mülk bir yapıysa oturma ruhsatını, eğer arazi ise imar durumunu mülkün bulunduğu belediyeden sorgulamayı unutmayınız. Ayrıca tapu işlemlerinde haciz ipotek şerh vb. gibi bir durumla karşı karşıya kalmamak için mülkün bulunduğu tapu dairesinden de mülkün üzerinde satışa engel herhangi bir hak mahrumiyeti var mı diye sorgulamayı unutmayın.

Bilinmelidir ki mülkün fiyatı kelepir olmasının alıcı için büyük bir avantaj gibi görünse de asıl önemli olan mülkün değerinin ve özelliğinin ne olduğudur. Ayrıca bölgenin prim yapma durumu ne olacaktır. 10 a aldığınız mülk 10 yılda 20 olmazken 15 aldığınız mülk bir yılda 45 olabilir.

Gelecek hafta mülkünüzü kiraya verirken nelere dikkat etmeniz gerektiğini yazacağım.

Unutmayın, Size uygun bir gayrimenkul daima vardır!

MELİH UÇARAVCI