Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Amatör Sporlar Topluluğu ilk etkinliğinde eski hakemlerden Mustafa Çulcu'yu üniversite öğrencileri ile buluşturdu.

Serdar Topraktepe: “Hakem takdir haklarını Fenerbahçe’den yana kullandı” Serdar Topraktepe: “Hakem takdir haklarını Fenerbahçe’den yana kullandı”

İLK TEL ÖRGÜSÜZ MAÇI YÖNETTİM

Askeriyeden yüzbaşı olarak emekli olduğunu aktaran Çulcu, hakemliğe nasıl başladığını öğrencilerle paylaştı. Çulcu; "Eskiden statlara itiş kakışla giriyorduk. Bilet almak sorundu, stada girmek sorundu. Futbolu çok seviyorum, askeri okula girince futbol oynama yolum kapanmıştı. TSK'nın dışarıya açılan yegane penceresi hakemlikti. Statlara girerken itiş kakış olunca kendimi hayvan gibi hissediyordum. İnsanım, biletimi almışım, numaram belli, girip adam gibi oturmalıyım ve tiyatro keyfinde maç seyretmeliydim. Böyle olmuyordu. En büyük hayallerimden biri tel örgülerin kalkmasıydı. Girişteki sorunlardan dolayı maçlara gitmiyordum. Eski bir hakem ağabeyim bana hakemlik teklif etti. Hakemleri sevmediğimi, nefret ettiğimi söyledim. Sonra aklıma geldi, hakemlere serbest giriş kartı veriyorlardı. Sırf bu yüzden hakemliği kabul ettim. Serbest giriş kartına sahip olabilmek için hakemliğe başladım. Kartı aldıktan sonra statlara insan gibi girmeye başladım. Avrupa'da maç yönetirken seyirci uzatsa bana dokunabiliyor ama benim ülkeme geliyorum dikenli teller var. Dikenli tellerin hayvanlar için olduğunu düşünüyorum. İnsan için dikenli tel çağdışı geliyor. Denizli'de ilk tel örgüsüz sahada maç yöneten hakem ben oldum. Denizli-Galatasaray maçında ilk tel örgüsüz maçı ben yönettim. Bu da hoş bir şey" dedi.

BRANŞLARINDA MARKA İSİMLER

"Şuanda görev yapan hakem arkadaşlarımızı saha dışında tanısanız şaşırırsınız, hepsi kendi branşlarında marka olmuş isimlerdir" diyen Çulcu; "Ama Türk toplumu maalesef küfür edilen, etki edilen ve baskı altında tutulmaya çalışılan bir topluluk olarak görüyor. Bu sektörün içerisinde en fazla eğitimi alanlar hakemlerdir. Oynayanlar, yönetenler, eğitenler dahil en fazla seminer gören, konulara hakim olan, kendini eğiten topluluk hakemlerdir. Hakemliğe başladıktan sonra çok ciddi aşamalar kaydettim. FİFA hakemi oldum. 10 yıl FİFA hakemliği kokartını taktım. Süper Lig'de yönetmediğim derbi kalmadı, çıkmadığım zorlu maç kalmadı, yemediğim küfür, eleştiri kalmadı, yaşamadığım olaylar yaşanmış gibi kamuoyuna aktarıldı. Çok zor ve keyifli bir zanaat. Hakemliği bırakmama 4 yıl kala Kocaeli Hakemler Derneği Başkanlığı, son 2 yılda da Türkiye Genel Başkanlığı yaptım. 45 yaşında hakemliği bırakmak zorundaydınız ve 01.01.2006'da hakemliği bıraktım. Bıraktıktan sonra MHK Başkanı oldum ki hakemlikten daha zor. Hakemken 1 maçı düşünüyorsunuz MHK Başkanı olursanız tüm maçlardan sorumlusunuz. 1,5 sene içerisinde saçlarım beyazladı ve 10 kilo aldım. Zor bir görev ama zoru başarmak da zor. 47 yaşımda bu görevlerin en tepesine çıktım. Sonrasında ise yorumculuk yapmaya başladım. 25 sene bana sallayanlara ben oradan sallamaya başladım" diye konuştu.

İLK SOSYAL ETKİNLİK

Programda konuşan Danışman Öğretmen Mehmet Cıranoğlu ise şunları söyledi: "Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Amatör Sporlar Topluluğu olarak yaptığımız ilk sosyal etkinlik. Masa tenisi turnuvamız sportif olarak ilk etkinliğimizdi. Mustafa Çulcu hocamızın söyleşisi ilk sosyal etkinliğimiz oldu. Mustafa hocamızın spor hayatına katkıları, başarılı spor geçmişi, FİFA kokartlı bir hakem olması hepinizin malumu. Spor topluluğu olarak İşletme Fakültesi'ne Mustafa Çulcu hocamızın gelmesinin nasıl bir ehemmiyeti var? İşletme Fakülteleri ziyadesi ile özel sektör için yönetici yetiştiren fakültelerdir. Yöneticilik demek karar vermektir. Karar vermek deyince akla hakemlik ve hakimlik gelir. Mustafa Çulcu hocamız hayatı boyunca ortada durup önemli kararlar vermiş biri olması hasebi size anlatacağı çok şey olduğunu düşündük. Sporda da iş dünyasında da sosyal hayatta da başarının bazı ortak parametreleri vardır. Muhakkak o özellikler başarılı bir hakemimiz olarak Mustafa Çulcu hocamızda da vardır"