“İhracat Rakamları Takdire Şayan” “İhracat Rakamları Takdire Şayan”

Açılımı 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar' olan EYT, prim günlerini tamamlamış olan ancak yaş sınırı sebebiyle emekli olamayan sigortalı işçiler için kullanılmakta olan bir terimdir. 8 Eylül 1999 tarihli yasa ile birlikte kişilerin geçerli prim gün sayısına yaş şartı da eklenmiştir. Bu sebepten dolayı 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı bulunmasına rağmen emekli olamayıp yaşa takılan kişiler için kullanılan bu kısaltma, EYT nedir? sorusuna verilebilecek en genel yanıt olacaktır.

1999 yılından önce iş hayatına başlamış kişiler arasında iseniz, yaş sorunu nedeniyle emekli olmak için yaşadığınız problemin çözümüne yönelik hazırlıklar devam etmektedir. Uzun müddettir gündemde yer alan EYT ile ilgili özellikle son zamanlarda önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Tüm bu gelişmeleri web sitemizden takip ederek bilgi sahibi edinebilirsiniz.

EYT Düzenlemesi Kimleri Kapsamaktadır?

Çok sayıda vatandaş için emeklilik yolunu açan EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesi ile birlikte hak sahipleri, emeklilik müracaatında bulunabilecektir. İlk olarak yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emekli olabilmesini sağlayacak olan bu düzenleme sayesinde başvuru yapılmasının ardından maaş hakkı da kazanılmış olacaktır. Peki EYT düzenlemesi kimleri kapsamaktadır?

8 Eylül 1999 öncesinde sigortanız bulunuyorsa ve kadınlar için 20, erkekler için 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlıyorsanız EYT düzenlemesi kapsamına siz de giriyorsunuz demektir. Diğer yandan emekli olmaya hak kazanmak için işe giriş tarihinize göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişiklik gösteren prim günü koşulunu da yerine getirmiş olmanız gerekmekte.

EYT Başvuruları Nasıl Yapılır?

EYT nedir? konusuna açıklık getirdikten sonra şimdi EYT başvuruları nasıl yapılır? ona değinelim.

Çıkarılan düzenleme ile beraber EYT yasasının kanunlaşmasının ardından tüm gözler başvuruların başlama tarihine çevrilmiş durumda… Kanun teklifinin Resmi Gazete'de yayınlanması ve yürürlüğe girmesinden sonra başlayacak olan EYT başvuruları için gerekli şartların yerine getirilmesi zorunludur. Siz de bu şartları sağlıyor ve başvuru yapmak istiyorsanız, süre sınırınız bulunmamakla beraber SGK ve e devlet platformlarından müracaatta bulunabilirsiniz. EYT'den yararlanmak üzere emeklilik için başvuru dilekçenizi verebilirsiniz.

Sürece dair bütün gelişmeleri yakından takip etmek için sitemizi ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

 

Editör: Fırat Çelik