Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi ve Sıfır Atık Vakfı Onursal Başkanı Emine Erdoğan, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında “kimsenin geride kalmadığı bir dünya” ideali için tüm ülkelerin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, “Bu ideali gerçekleştirmenin anahtarı, tüm ülkelerin elini taşın altına koymasına bağlıdır” dedi.
“Sıfır Atık Hareketi: İnsan, Mekan, Dönüşüm” temasıyla toplandı
Sıfır Atık Vakfı tarafından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, BM Çevre Programı (UNEP) ve BM-Habitat iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Sıfır Atık Forumu “Bakanlar Oturumu” İstanbul’da gerçekleştirildi. Etkinliğe 63 ülkenin çevre bakanı ve temsilcileri katıldı.
Emine Erdoğan, forumun açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin sıfır atık yolculuğunda sekiz yılı geride bıraktığını belirterek, “Devlet kurumlarından yerel yönetimlere, özel sektörden sivil topluma kadar güçlü bir dayanışma kültürü oluşturduk. Özellikle gençler ve kadınların çevre konularında aktif rol üstlenmesi büyük bir kazanım oldu” ifadelerini kullandı.
“İklim adaletsizliği artık bir insan hakları sorunudur”
Erdoğan, çevre sorunlarının sadece ekolojik değil aynı zamanda insani bir mesele olduğunu vurguladı: “Küresel iklim değişikliğine yüzde 1 bile katkısı olmayan ülkeler ağır bedeller ödüyor. İklim adaletsizliği bugün sadece bir çevre sorunu değil, aynı zamanda insan hakları meselesidir.”
Türkiye’nin sıfır atık vizyonuyla dünyaya örnek olduğunu belirten Erdoğan, “Sıfır Atık Mavi” ve “Su Verimliliği” kampanyalarıyla çevre bilincinin her kesime ulaştırıldığını söyledi. 2022 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen Sıfır Atık Kararı’nın öncüsü olmaktan büyük gurur duyduğunu da ifade etti.
“Yerel yönetimlerin rolü hayati önem taşıyor”
Dünyada her yıl 2 milyar tondan fazla belediye atığı üretildiğini hatırlatan Emine Erdoğan, bu miktarın 25 yıl içinde 3,8 milyar tona ulaşmasının beklendiğini söyledi. Erdoğan, “Yerel yönetimlerin sıfır atık uygulamaları ve sürdürülebilir belediyecilik yaklaşımları her geçen gün daha da önem kazanıyor. Adil ve sürdürülebilir bir dünya için bu süreçte yerel aktörlerin katkısı belirleyicidir” dedi.
“Türkiye bilgi ve deneyim paylaşımına hazır”
Türkiye’nin sıfır atık alanındaki bilgi, teknoloji ve deneyimlerini paylaşmaya hazır olduğunu vurgulayan Emine Erdoğan, “Sizlerin bu foruma katılımı insanlığın geleceği için büyük bir katkıdır. Bu buluşma, döngüsel ekonomi ve kaynak verimliliği konularında güçlü bir dayanışmanın başlangıcı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Forumda, çevre ve iklim değişikliği konularında uluslararası iş birliğinin artırılması, döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda ortak stratejiler geliştirilmesi kararlaştırıldı.




