Elazığ, Keban Baraj Gölü'nde yakalanan nadir ve tarihi bir canlı olan Sibirya Mersin balığının keşfi, hem yerel hem de ulusal haberlerde büyük ilgi çekti. Dinozorlar döneminden günümüze kadar yaşamını sürdüren bu ender balık türü, özellikle havyarıyla dikkat çekiyor. Balığın havyarı, piyasada 2 milyon liraya kadar değer buluyor.

Sibirya Mersin Balığının Eşsiz Özellikleri

Tarihi ve Ekonomik Değeri Yüksek Bir Tür

Sibirya Mersin balığı, yaklaşık 100 yıl kadar yaşayabilen ve ağırlığının yüzde 10’u kadar havyar üretebilen bir tür. Bu özellikleriyle bilim dünyası ve balıkçılık sektöründe büyük bir ilgi odağı olmuştur.

Havyarının Değerli Olmasının Sebepleri

"Havyarı çok kıymetlidir. Uzunluğu 4 metre ve 1 buçuk tona kadar büyüyen bu balığın ağırlığının sadece yüzde 10’u kadar bir havyar üretme kapasitesine sahiptir. O yüzden havyarı çok pahalı ve çok değerlidir." - Balıkçı Ramazan Erdoğan

Elazığ’da Sibirya Mersin Balığının Görülmesi

Elazığ'daki Keban Baraj Gölü'nde son 5 yılda görülmeye başlayan Sibirya Mersin balığı, bölgede yeni bir ekolojik ve ekonomik kaynak oluşturuyor. Balıkçılar, bu ender türün neslinin korunmasına ve sürdürülebilir balıkçılık pratiklerine önem veriyorlar.

Sağlık İçin Balık Tüketiminin Önemi

Ramazan Erdoğan, soğuk havaların başlamasıyla balık tüketiminin önemine dikkat çekerek, sağlık için haftada en az iki defa balık tüketilmesini öneriyor. Sibirya Mersin balığının sağlık açısından değerli olduğu vurgulanıyor.

Editör: Fırat Çelik