İslam Memiş, doların düşeceği tarihi açıkladı! “Bu olacak” diyerek rakam verdi

Dolar ve gram altın, tüm zamanların en yüksek seviyelerini gördü. Doların bankalar arası alım-satım değeri, 24 lira seviyesini aştı. Gram altın da kendi zirvesini yeniledi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, önemli uyarılarda bulundu. Memiş, "Ekonomide çözüm Mehmet Şimşek mi?" başlıklı yazısında, doların değerlenip değerlenmeyeceği konusunda bir tahminde bulundu.

Altın Haftaya Nasıl Başladı? 29 Nisan Güncel Altın Fiyatları Altın Haftaya Nasıl Başladı? 29 Nisan Güncel Altın Fiyatları

Memiş, yazısında şunları kaydetti: “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, görevi devraldığı andan itibaren kontrol altına alınan döviz kuru serbest bırakıldı. Tıpkı gerektiği gibi. Çarşamba günü, dolar/TL paritesi 23,47-25,57 lira aralığına tırmandı. Elbette, BİST 100 endeksi de 5 bin 608 puanı gördü.

Beklentimiz neydi? Dolar ile borsa el ele yükselecekti. Dolayısıyla, orada da bir mesele yok. Mesele, orta vadeli hedeflerde! Yani, maliye ve para politikasının acilen ifşa edilmesi gerekiyor. Döviz kurunu serbest bırakmak, yabancı yatırımcıları borsaya çeker.

Döviz kurunu serbest bırakmak, turist sayısını ve döviz gelirini artırır. Bunlarda da mesele yok. Mesele, güven! Maliye ve para politikası konusunda görüş ayrılıkları yaşanacak mı? Sık yönetim değişiklikleri sona erecek mi? Düşük faiz politikası konusunda ısrarlı mı olunacak? Şimşek, planladığı gibi süreci idare edebilecek mi? Kur saldırıları sebebiyle enflasyonun artışı nasıl durdurulacak?

Bu soruların cevapları, çözümün anahtarını oluşturuyor. 28 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyon, negatif faiz, büyüyen cari açık ve çıkan sıcak para... Bunların normale dönmesi için sıkıntılı bir süreç yaşanacak. Ancak çözümün Şimşek'te değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da olduğunu düşünüyorum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarında, "Ekonomimiz yeni Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek'in elindedir. Kendi ekibini kuracak, sorunların giderilmesi için derhal çalışmalara başlayacak. Bağımsızlık konusunda en ufak bir tereddüdünüz olmasın. Ben lider olarak süreci izliyorum ama o tam yetkilidir. Yepyeni bir sayfa açıyoruz. Geçmişi arkada bırakalım." şeklinde beyanlarda bulunup güvence verirse, başarısız olunacak hiçbir durum yok.

Hükümet, iktidar sürecinde ilk kez bu denli finansmana muhtaç oldu. İlk defa işler bu denli karışık hale geldi. Küresel riskler yükseliyor ve bize yaklaşıyor. Bir de dışsal krizlere maruz kalırsak, hepimiz için geçmiş olsun. Kısa vadede mutlaka aşağı yönlü bir düzeltme olacak, her yükselişin bir düşüşü vardır. Önemli olan kalıcı olması.

​​​​​"Güven" bugün tahsis edilmesi gereken en önemli önceliktir. Önce topluma, sonra da yabancı yatırımcılara. Sözlerle başlar, eylemlerle devam eder. Önce güveni sağlamalıyız diye düşünüyorum. Bu yüzden çözüm Şimşek'te değil, Erdoğan'da.”

Editör: Fırat Çelik