Son Dakika Altın Fiyatları! 7 Mayıs Güncel Altın Fiyatları Son Dakika Altın Fiyatları! 7 Mayıs Güncel Altın Fiyatları

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, piyasalarda dolaşan "Dolar, 15 gün sonra 40 TL olacak" şeklindeki asılsız iddiaları yalanlayarak, söz konusu haberlerin gerçek dışı olduğunu açıkladı. Bazı basın ve yayın organlarında yer alan ve sosyal medyada hızla yayılan bu iddialar, Merkez'in resmi açıklamasıyla netlik kazandı.

Genç Gazete Dolar Tarihi Rekor Kırarak 30 Tl'yi Geçti

Manipülatif İddialar Gerçek Dışı 

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı medya kuruluşlarında çıkan ve sosyal medya üzerinden hızla yayılan "Dolar kurunun 15 gün sonraki seviyesi belli oldu. Dolar, 15 gün sonra 40 TL olacak” ve “Merkez Bankası’nın raporu sızdı” şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Merkez, bu tür haberlerin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından her ay yayımlanan Piyasa Katılımcıları Anketi'nin manipülatif kullanımı sonucu ortaya çıktığını ifade etti.

TCMB'nin her ay finansal ve reel sektör temsilcilerinden topladığı makroekonomik beklentiler, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla paylaşılıyor. Bu anket sonuçları, sadece piyasa katılımcılarının o anki beklentilerini yansıtırken, Mart 2024 tarihli anketin sonuçlarına göre, ABD Doları'nın Mart ayı sonu beklentisi 32,63 TL olarak belirlendi.

dolar(18)

“Bazı basın yayın organlarında yer alan, ‘Dolar kurunun 15 gün sonraki seviyesi belli oldu’, ‘Dolar, 15 gün sonra 40 TL olacak’,  “Merkez Bankası’nın raporu sızdı’ şeklindeki iddialar doğru değildir. Doların 15 gün sonra 40 TL olacağına dair herhangi bir rapor kesinlikle yoktur. Söz konusu asılsız haberlerde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının her ay yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi manipülatif şekilde dezenformasyona konu edilmiştir”
“Anket sonuçları sadece katılımcılarının beklentilerini yansıtmakta, piyasa beklentilerindeki aylık değişimleri göstermektedir. Piyasa Katılımcıları Anketi, Merkez Bankasının kurumsal beklenti ve tahminlerini içermemektedir. Piyasa Katılımcıları Anketi'nin 15 Mart 2024 tarihinde yayımlanan Mart 2024 anketinde, piyasa katılımcılarının Mart ayı sonu ABD Doları kur beklentisi 32,63 TL'dir”
dolarda-yeni-rekor-denemesi-294648

Yasal İşlem Başlatılacak

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Merkez Bankası, piyasa bozucu bilinçli eylemler ve halkı yanıltıcı bilgilerin yayılması sebebiyle suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu. Yayılan yanıltıcı haberlerin manipülatif amaçlarla kasıtlı olarak servis edildiğine dikkat çekilerek, vatandaşların bu tür asılsız haberlere itibar etmemesi gerektiği vurgulandı.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR