Her yıl dünyada 2,01 milyar ton çöp üretiliyor. Bu çöplerin %33’ü çevre açısından güvenli bir şekilde yönetilmiyor. Öyle ki çöplerdeki plastiklerin %91’i hiç geri dönüşüme girmiyor. Çünkü insanlar, çöpe attığımız şeylerin gizli kullanımlarını genellikle bilmiyor. Günlük hayatımızda çıkardığımız çöplerle ilgili olarak daha bilinçli adımlar atabilir ve çöplere tekrar hayat verebiliriz.

Muz Kabuğu


Muz kabuklarını bitkiler için gübre olarak kullanabilirsiniz. Kabuk, vitamin açısından zengindir ve aynı zamanda çevre dostudur. Muz kabuklarını kurutup toz haline getirebilir ya da suda bekletip vitamin ve minerallerin suya geçmesini sağlayabilirsiniz. Unutmadan söyleyelim, muz kabuğu sadece bitkilere değil cildinize de fayda sağlar. Sivilce izleriniz varsa, kabuğun iç kısmını cildinizde gezdirmeniz yeterli olacaktır. Muz kabuklarının iyileştirici özellikleri, cildinizdeki iltihaplanmayı da rahatlatacaktır.


Bu basit ama etkili yöntemlerle, muz kabuklarından maksimum fayda sağlayabilir ve hem bitkilerinizi besleyebilir hem de cildinizin bakımını yapabilirsiniz. Bu pratik kullanımlar çöpe gitmesi muhtemel muz kabuklarını değerlendirmenin harika bir yoludur, böylece hem çevre dostu bir adım atmış olursunuz hem de ekstra faydalar elde edersiniz.

Çay Poşeti


Çay poşeti göz altındaki koyu halkaları azaltma yeteneğiyle ünlü olsa da bundan başka bazı kullanımları da var. Banyo yaparken küvete bir çay poşeti bırakmak, papatya, yasemin ve lavanta çayları sayesinde cilt için harika sonuçlar doğurabilir. Bu çay poşetleri aynı zamanda soğan kokusunu gidermede de etkili olabilir. Sadece kullanılmış ve kurumuş bir çay poşetini elinizde ovalamanız yeterlidir. Bu basit ve doğal yöntemlerle, çay poşetlerini farklı amaçlar için kullanabilir ve çöpe gitmelerini engelleyerek ek bir fayda sağlayabilirsiniz.

Gazete Kağıtları

Konya'da "Gazze'nin Gazetecileri" konferansı Konya'da "Gazze'nin Gazetecileri" konferansı


Cam temizliği söz konusu olduğunda hepimizin aklına eski gazeteler gelir. Gazete kağıtları, pencereleri kurularken leke ve iz bırakmaz. Öte yandan gazeteleri sadece cam temizliği için değil, aynı zamanda plastik altlıkların yerine de kullanabilirsiniz. Örneğin, ayakkabılığınızı temiz tutmak için raflara plastikten yapılmış poşetler seriyorsanız, bunun yerine gazeteleri kullanabilirsiniz. Bu pratik kullanım, sadece cam temizliğinde değil, günlük hayatta çeşitli alanlarda da gazetelerin etkili bir şekilde değerlendirilmesini sağlar. 

Editör: Fırat Çelik