"Çöl Kaplanı" olarak tanınan ve Medine Müdafaası ile tarihe adını altın harflerle kazıyan Fahreddin Paşa (Ömer Fahreddin Türkkan), vefatının 75. yıldönümünde anılıyor.

medine kutsal emanetler fahrettin pasa (7)

Bulgaristan'da doğan ve genç yaşta askeri eğitim alarak Osmanlı ordusuna katılan Fahreddin Paşa, hayatı boyunca birçok önemli savaşta yer alarak kahramanlık destanları yazdı.

medine kutsal emanetler fahrettin pasa (15)

Çöl Kaplanı'nın Hayat Yolculuğu

Erken Yaşamı ve Askeri Kariyeri

medine kutsal emanetler fahrettin pasa (13)

1868'de Bulgaristan'ın Rusçuk şehrinde doğan Fahreddin Paşa, genç yaşta İstanbul'a taşındı. 1888'de Harp Okulu'nu, 1891'de ise Erkan-ı Harbiyye'yi bitirerek Osmanlı ordusunda kurmay yüzbaşı olarak göreve başladı. Balkan Savaşları'nda ve I. Dünya Savaşı'nda gösterdiği üstün hizmetlerle adından söz ettirdi.

medine kutsal emanetler fahrettin pasa (14)

Medine Müdafaası'nın Başlangıcı

1914'te I. Dünya Savaşı başladığında Fahreddin Paşa, 4. Ordu'nun 12. Kolordu kumandanı olarak Musul'da görev yapıyordu. İngilizlerle anlaşan Mekke Şerifi Hüseyin'in isyanının bastırılması ve Medine'nin savunulması görevi ona verildi. Paşa, zorlu çöl koşullarında ve sınırlı kaynaklarla Medine'yi 2 yıl 7 ay boyunca başarıyla savundu.

medine kutsal emanetler fahrettin pasa (11)

Kutsal Emanetlerin Korunması

Fahreddin Paşa, Osmanlı hükümetinin Hicaz'ı boşaltma kararı almasının ardından, Hz. Peygamber'in mezarında bulunan mukaddes emanetleri korumak için önemli bir karar aldı. Emanetler, Paşa'nın talimatıyla İstanbul'a güvenle nakledildi.

medine kutsal emanetler fahrettin pasa (10)

Medine'nin Tahliyesi ve Fahreddin Paşa'nın Direnişi

medine kutsal emanetler fahrettin pasa (1)

Medine, İngiliz casusu Lawrence'ın sabotajları sonucu kuşatma altına girdi. Fahreddin Paşa ve askerleri, açlık ve hastalıkla mücadele ederken, Paşa'nın kararlı liderliği ve direnişi sayesinde Medine, Osmanlı'nın elinde kaldı.

medine kutsal emanetler fahrettin pasa (8)

Paşanın Son Yılları ve Mirası

medine kutsal emanetler fahrettin pasa (2)

Fahreddin Paşa, Malta'dan kurtulup 1921'de Kabil elçisi oldu ve Türk-Afgan dostluğunun gelişmesinde önemli rol oynadı.

medine kutsal emanetler fahrettin pasa (4)

İneklerin yediği ot yeşil, verdiği süt beyaz, bu nasıl oluyor? İneklerin yediği ot yeşil, verdiği süt beyaz, bu nasıl oluyor?

1948'de vefat eden Paşa'nın naaşı, İstanbul'daki Aşiyan Mezarlığı'na defnedildi. Onun cesareti ve liderliği, bugün hala hatırlanıyor ve saygıyla anılıyor.

medine kutsal emanetler fahrettin pasa (6)

medine kutsal emanetler fahrettin pasa (3)

medine kutsal emanetler fahrettin pasa (5)

Editör: AYHAN BAYRAKTAR