Avrupa’da 'Sharenting' adı verilen ebeveynlerin çocuklarının görüntülerini paylaşması uzmanların tepkisini çekiyor. Sosyal medya karşısında büyüyen bir nesil olduğunu belirten uzmanlar, çocukların mahremiyet hakkının ihlal edildiğini söylüyor.

Sharenting: Çocukların Mahremiyeti Tehlikede

Uzmanların Uyarısı

Avukat Bahar Yıldız Oğuz: "Çocukların mahremiyet hakkı ihlal ediliyor, pedofiliye karşı uyarıyorum."

“Fransa’nın çıkarmış olduğu yasa 6 Mart 2023’te kabul edildi ve ebeveynlere sosyal medyada çocuk paylaşımıyla ilgili sınırlamalar getirmeyi amaçlıyor. Özetle, Fransa’da çocuklar ebeveynlerine sosyal medyadaki paylaşımlarından ötürü dava açabilirler, birkaç yıl içerisinde bu türden davaları sıklıkla görmeye başlayacağız. Umarım ülkemizde de bu türden bir özel düzenlemenin önü açılır.”

erken-yuruyen-ve-erken-konusan-cocuklar-ustun-yetenekli-mi-olur-bilimfilicom

Dava Yolu Göründü

Fransa'da çocukların istemediği paylaşımlar dolayısıyla ebeveynlerine dava açabileceği yasa çıktı.

Nelere Sebep Oluyor?

- Çocuğun ekonomik istismarı - Duygusal ve psikolojik istismarı - Pedofililere fırsat yaratılması

- Çocuğun saflığı, sempatikliği ve masumiyeti kullanılmak suretiyle, çocuk üzerinden yapılan işbirlikleri çocuğun ekonomik olarak istismarını gündeme getirir.

Okullar Açılmadan Önce Çocukların Bağışıklık Siste

- Zamanının büyük bölümünü kamera karşısında geçiren çocuk, kamera önünde sergilediği rolü bir görev bilerek içselleştirmekte, istemdışı beğeni almak - alamamak gibi bir kaygıyla yaşam sürmekte, bu durum da duygusal ve psikolojik istismarına sebebiyet vermektedir.

- Çocuğun duşta, havuzda, çıplak ya da yarı çıplak halde fotoğraf ve videolarının paylaşılması mahremiyet ihlali kabul edilmektedir ve bu türden içeriklerle pedofililere fırsat yaratılmış olunmaktadır. Maalesef çocuk pornografisi paylaşımı yapan sitelerdeki fotoğrafların yüzde 50’sinin ilk olarak anne babalar tarafından sosyal medyada paylaşıldığı gözlemlenmiştir. -Avukat Bahar Yıldız Oğuz

Dinimizde evlat edinmenin, Koruyucu aile olmanın hükmü nedir? Dinimizde evlat edinmenin, Koruyucu aile olmanın hükmü nedir?

Avukat Bahar Yıldız Oğuz, sosyal medyanın tehlikelerini göz önünde bulundurarak paylaşmanın önemine vurgu yaptı.

Editör: TUNCAY ŞENTÜRK