Çocuklar duyguları, düşünceleri ve davranışları ayırmakta zorlanır. Nasıl hissettin diye sorduğunuzda düşüncesinden ve ya arkadaşın yaptığı davranıştan bahsedebilir.

Bu sebeple ilk önce duyguların ne olduğunu ve nasıl hissettiğimizi çocuklara örneklerle anlatmak gerekir.

Çocuklara duyguları anlatmanın en güzel yolu, yaşanılan bir olayda duygusunu çocuğa yansıtmaktır. Çikolatanı yedikleri için kızgınsın.

Arkadaşın seninle konuşmadığı için üzgünsün gibi. Çocuklarınızın hissettikleri duyguları yaşamala4 rına izin verin. Çocuğunuz ağladığında ağlamasını durdurmaya çalışmayın. O anı yaşamasına ve duygusunu tanımasına izin verin.

ÖSYM'den önemli karar: YKS'de engelli adaylara özel ek süre geldi! ÖSYM'den önemli karar: YKS'de engelli adaylara özel ek süre geldi!

Bazı duygularla baş etmek çok zordur. Çocuklarınız duygular konusunda zorlandığında duygularını sizinle paylaşmasına izin verin ve sadece sessizce onun yanında kalın ve ona sarılın. Sakinleştiğinde ve artık daha rahat hissettiğinde duyguları hakkında onunla konuşun.

Kendi duygularınızı çocuklarınızdan saklamayın. Duygularınız hakkında konuşmak çocukların kendi duygularını anlamasına yardımcı olur. Farklı örnekler üzerinden sorular sorarak çocuklarınızla duygular hakkında konuşabilirsiniz.

Örneğin; Kitaptaki kahraman nasıl hissetti? Nasıl davrandı? Başka nasıl duygusunu ifade edebilirdi? gibi sorular sorabilirsiniz.

Çocuklar duygularını anlatmakta zorlandığında resim yolu ile kendilerini daha rahat ifade edebilirler. Hissettiği duyguyu çizmelerini isteyebilir ve daha sonra resim üzerinden duygular konusunda konuşabilirsiniz.

Sadece sözlerimizle değil tutum ve davranışlarımız, jest ve mimiklerimiz ile de hissettiğimiz duyguları yansıtırız. Çocuklarımızla duygular hakkında konuşurken jest ve mimiklerin anlamları hakkında açıklamalarda bulunmak faydalı olacaktır.