Kadın & Aile

Çocuğunuza akıl vermeyi bırakın, akıllı olun!

“Anne babalar, çocuklarına her fırsatta nasihat veriyor, kendi çocukluklarıyla bugünün çocukluğunu kıyaslıyor. Oysa bu durum çocukları fena halde bunaltıyor.” Hürriyet Gazetesi yazarı Ömür Kurt yazdı.

Abone Ol

NASİHAT VERMEK YERİNE ÖRNEK OLUN

“ Uzmanlar “Çocuklar duyduğunu değil gördüğünü yapar. Söylemek yerine, davranışlarınızla gösterin” diyor.

Çocuğa nasihat vermek neden yanlış?

Hepimiz biliyoruz ki çocuğumuz biz nasihate başladığımızda tabiri caizse şalteri kapatır; söylediklerimiz bir kulağından girip diğer kulağından çıkar.

 Ne anlatırsak anlatalım, isterse yaşamın en önemli sırrını verelim kulaklarını tıkar, hatta o an sanki sağır olur.

Çoğunlukla mutsuz veya aşırı kızgın bir ifadeyle “Ne zaman nutuk atmayı bitireceksin?” dercesine yüzümüze bakar. Aslında hepimiz, kuru nasihatin hiçbir işe yaramadığını biliyoruz.

Geçmişte büyüklerinizin nasihatlerini dinlerken çok sıkıldığınızı, hatta ızdırap çektiğinizi anımsarsınız.”

İYİ MODEL OL YETER

“Eğer içimizi rahatlatmak için değil ama gerçekten çocuğumuza yararlı olmasını istiyorsak, ona davranışlarımızla örnek olmalıyız. En iyi ‘nasihat’ çocuğumuza ‘iyi bir model’ olmaktır.

Çocuğa sigaranın zararlarından söz edip, her sıkıntı ve keyif halinde sigara yakan anne babanın nasihat etmesi, çenesini yormaktan başka bir işe yaramaz. İllaki bir konuda öğüt vereceksek de bunu çok kısa tutmalıyız.

Çocukla bir sorun yaşandığında, yapılması gereken onunla çatışmak veya nasihat vermek değil, onun ihtiyacını anlamak ve bir çözüm üretmektir. Anneye ve babaya düşen görev budur.”

Hürriyet Gazetesi yazarı Ömür Kurt yazdı. Yazının tamamını okumak için TIKLAYINIZ