Giorgio Della Sudda

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (1)

Hekim Français Della Sudda'nın oğlu olarak 1831'de dünyaya geldi.

Eczacılık tahsili için Paris'e uzanan yolda eğitim alan Della Sudda, Faik Paşa; Türkiye'de modern eczacılığın temellerini atan, ressam, Kızılay Başkan Yardımcısı ve Legion d’honneur Nişanı sahibi bir isim olarak tarihe geçmiştir.

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (1)-1

İnegöl Kafkasspor Play-Off'a Penaltılarda Veda Etti! İnegöl Kafkasspor Play-Off'a Penaltılarda Veda Etti!

Ama onu Osmanlı için gerçekten özel kılan, Çitli Maden Suyu'na yaptığı tesislerle bir yerel ismi ulusal bir markaya dönüştürme başarısıdır.

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (1)-2

Osmanlı tarihinde eczacı olan baba oğul iki Faik Paşa vardır. Bunlardan ilki baba Francesco Della Sudda (1814-1866) ve diğeride oğlu Giorgio Della Sudda (1831-1913)’dır.

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (2)

Yoksul bir aileden gelen ve genç yaşta İstanbul'a gelerek eczacılık alanında çırak olarak başlayan Faik Paşa, Osmanlı ve Türkiye tarihinde eczacılığın gelişimine öncülük etmiş bir isimdir.

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (3)

Kırım Savaşı'nda ve çeşitli dünya sergilerinde gösterdiği üstün hizmetlerle tanınan Faik Paşa, aynı zamanda İstanbul'un ilk eczanelerinden birini açmış ve birçok cemiyetin kurucuları arasında yer almıştır. Bu etkileyici dönüşüm nasıl gerçekleşti ve Faik Paşa'nın hayatı boyunca bize bıraktığı miras nedir?

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (4)

İstanbul'dan Paris'e: Eğitim ve Başarıların Peşinde Bir Yaşam

Erken Yaşamdan Eczacılığa Yükseliş

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (5)

1826 yılında, on iki yaşında İstanbul'a gelen Faik Paşa, bir eczanede çırak olarak çalışmaya başladı. Maltepe Askeri Hastanesi'nde eczacı yardımcısı olarak çalıştıktan sonra, Mekteb-i Tıbbiye'nin eczacı sınıfına girerek 1844'te mezun oldu. Kırım Savaşı sırasında ordu sağlık kuruluşlarının ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyacını karşılamak için büyük bir gayret sarf etti ve Osmanlı ordusunun Merkez Eczanesi müdürlüğüne getirildi.

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (6)

Uluslararası Alanda Tanınma ve Başarılar

1855'te, o dönemin en kapsamlı fuarı olarak kabul edilen Paris Sergisi'nde Osmanlı Devleti tarafından görevlendirilerek uluslararası arenada tecrübe kazandı. İstanbul'a döndüğünde Mekteb-i Tıbbiye'de Biyokimya Hocası olarak atanan Faik Paşa, ülkesine bilgi ve tecrübesiyle hizmet etmeye başladı.

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (7)

1859'da mirlivalığa yükselen Faik Paşa, 1862 Londra, 1855 Paris ve 1863 İstanbul Dünya sergilerine katılarak ilaç ve morfin koleksiyonları ile madalyalar kazandı. 1849'da Beyoğlu Pera Caddesi'nde açtığı Büyük Eczane, İstanbul'un ilk eczanelerindendir. Ayrıca, Sociéte de Pharmacie de Paris'in ilk Osmanlı üyesi oldu ve önemli cemiyetlerin kuruluşunda yer aldı.

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (8)

Çitli Maden Suyu ve İşletmecilik Başarısı

Faik Paşa, Bursa İnegöl yakınlarındaki Çitli'deki maden suyu işletmeciliğini alarak, kimya bilgisini kullanarak maden sularının işletmeciliğinde de önemli bir rol oynadı. Bu işletme faaliyeti, onun iş dünyasındaki yenilikçi bakış açısını ve liderliğini de ortaya koyuyor.

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (9)

Faik Paşa, Çitli Maden Suyu'na yaptığı yatırımlarla ve geliştirdiği işletmecilik anlayışıyla, sadece bir maden suyunun değil, bir markanın doğuşuna öncülük etti. 

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (10)

Osmanlı'dan Cumhuriyet'e: Bir Eczacının Mirası

Faik Paşa'nın eczacılık, kimya ve tıp alanındaki katkıları, Türkiye'de bu alanların gelişimine büyük etki etmiştir. İstanbul'da Mekteb-i Tıbbiye'de verdiği dersler, kurduğu laboratuvarlar ve çeşitli cemiyetlere olan katkıları, onun sadece bir eczacı değil, aynı zamanda bir eğitimci ve bilim insanı olduğunu göstermektedir. Türkiye'de modern eczacılığın temellerinin atılmasında önemli bir rol oynayan Faik Paşa , bilim ve eğitim alanındaki çalışmalarıyla sınırları aşan bir ilham kaynağı olarak tarihte yerini almıştır.

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (11)

Legion d’honneur Nişanı ile onurlandırılan ve Sultan II. Abdülhamid tarafından Ferik ünvanına layık görülen Faik Paşa, ressamlığı ve Kızılay Başkan Yardımcılığı gibi farklı alanlarda da etkisini gösterdi.

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (12)

Eczacı Giorgio Della Sudda Faik Paşa 7 Ocak 1913’te İstanbul’da 78 yaşında vefat etti. 

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (13)

Della Sudda Eczanesi, İstanbul'un en büyük eczanesi olarak 1950'lere kadar faaliyet gösterdi ve modern eczacılığın Türkiye'deki öncülerinden biri olarak kabul edildi.

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (14)

Fotoğraflar için Facebook'ta ÇİTLİ MADEN SUYU (Türkiye ve Dünyanın En Güzel ve En Yararlı Kaynak Suyu) grubunu kuran Mehmet Öztürk'e ve Osmanlı Arşivinde Çitli Belgeleri için Sinan Çuluk'a çok teşekkür ediyoruz.

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (18)

Kaynak: 1299 İnegöllü- Turhan Şahin

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (19)

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (20)

Genç Gazete Faik Paşa Ve Çirli Maden Suyu Giorgio Della Sudda (21)

Çitli Maden Suyu

Editör: AYHAN BAYRAKTAR