Gazetecilerle kahvaltıda bir araya gelen Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl tarımının 2020 yılını değerlendirdi.

Çamlıca restoranda düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında konuşan Başkan Çelik, 2020 yılının herkes açısından zor geçtiğini belirterek, "Tarım olmazsa insanlar beslenemez aç kalır. Koronavirüsün çıkmasından sonra bütün ülkeler kendi gıda güvenliğini ön planda tutmak için ihracat ve ithalatı yasakladı. Dolayısıyla ülkemizin tarımı da kendiliğinden ön plana çıkmış oldu. Koronavirüs nedeniyle zorlanacağımız yıl gibi gözükse de bazı kalemlerde ülke ve ilçemizde bize avantaj sağladı. Bu sene patates üreticilerimizin haricinde bütün üreticilerimiz bu yıldan memnun kaldıklarını söylüyorlar." dedi.

TOHUMCULARDA BUĞDAY KALMADI

Buğday ekimine büyük rağbet olduğunu aktaran Çelik, "Şuanda buğday ekimi ayındayız. Tohumcularda buğday kalmadı, müthiş buğday ekimi var. Gıda her şeyden önce olduğu için hububat ekimine büyük rağbet var. İnegöl'den en çok üretilen şey meyve. 140 bin dekar alanda üretim oluyor. Meyveler bu yıl para etti. Kurşunlu Mahallesi çilekten yaklaşık 60 milyon TL gelir elde etti. Çilekte son hasat devam ediyor. İlçemizde sebzecilik de var. Seracılık da yaygınlaşıyor. Patates haricinde çiftçilerimiz bu seneden memnun."

SÜT FİYATLARI ARTMALI

"İnşallah 2021 yılı çiftçilerimizin iyi para kazandığı ve devlet tarafından önemsendiği bir yıl olur. Bugün fabrikatör bile tarıma yöneldi. Bu yıl devlette tarıma önem verdi. Hayvancılık bu sene süt fiyatlarının düşük olması nedeniyle geriye gitmeye başladı. Süt fiyatlarını çiftçiyi koruyacak şekilde tutmazsanız, onu sanayicinin eline bırakırsanız para kazanamayan üretici, hayvanını kestirir. Bu da hayvan sayısında düşüşe neden olur. Süt fiyatları 3 TL olması gerekir ki üretici hayvanlarını kesime götürmesin, üretime devam etsin." dedi.

Türkiye için 'kuvvetli' uyarılar! Türkiye için 'kuvvetli' uyarılar!