Büyükorhan ilçesinde kurulan Tarihi Cuma Pazarı, Osmanlı döneminden miras kalan yaklaşık 400 yıllık bir gelenek. Pazarda kasapların taze etleri sac üzerinde yüksek ateşte hazırladığı kavurmalar ve toprak kaselerde pişirilen güveçler büyük rağbet görüyor. Pazarı özel kılan şey ise cuma günü pişirilen etlerin diğer günlerden farklı olarak daha lezzetli olduğu iddiası ve dualı olduğuna inanılması.

Dünya Çiftçiler Günü’nde Büyükşehir’den Üreticilere Özel Destek Dünya Çiftçiler Günü’nde Büyükşehir’den Üreticilere Özel Destek

Dualı Güveçlerden Yemek Için Akın Akın Geliyorlar (2)

400 Yıllık Lezzetin Sırrı Manevi Atmosferde Saklı

Pazarın en eski kasaplarından 92 yaşındaki Niyazi Narı, 75 yıldır burada çalıştığını ve pazarın ilk kez 400 yıl önce Osman Dede isminde bir Allah dostu tarafından cuma günleri kurulmaya başladığını söyledi. Manevi atmosferin oldukça güçlü olduğu pazarda, her cuma bir Allah dostunun bulunduğu rivayet ediliyor ve ziyaretçiler, yedikleri etin lezzetini başka hiçbir yerde bulamadıklarını ifade ediyorlar.

74 yaşındaki Ali Özkan ise pazarın kuruluşunu şöyle anlatıyor: "Burayı kurarken 7 tane ermiş 40 tane derviş bir araya gelmiş ve burada bu teşkilatı kurmuşlar ve hayvan almaya gelenlerin de eti burada yemelerini istemişler. O zamanlar burada her türlü yiyecek içecek, küçükbaş büyükbaş hayvan her türlü eşya ve kıyafet satılıyormuş."

Dualı Güveçlerden Yemek Için Akın Akın Geliyorlar (3)

100 Yıllık Kaselerde 400 Yıllık Güveç

Güveç ustası Mesut İlhan, 100 yıllık toprak kaselerde, 400 yıllık tarifi koruyarak güveç hazırladığını belirterek, "Güveci perşembeden hazırlıyorum, 12 saat fırında kalıyor. Cuma sabahı kemik suyunu ve baharatlarını ekleyip tekrar fırına koyuyorum. Burada evliya zatın duası var, yediğiniz yemeğin lezzetini başka yerde bulamazsınız," dedi. İlhan, güvecin sırrının böbrek yağı ve kemik iliği suyunda olduğunu da sözlerine ekledi.

Dualı Güveçlerden Yemek Için Akın Akın Geliyorlar (1)

Büyükorhan Belediyesi Tarihi Pazarı Dünyaya Tanıtacak

Pazarın ünü Türkiye sınırlarını aşınca Büyükorhan Belediye Başkanı Kamil Turhan, eski tahıl hanını yenileyerek pazarı daha geniş kitlelere tanıtmak için çalışmalara başladıklarını belirtti. Başkan Turhan, "Et tutkunlarını, 700 yıl önce burada et nasıl pişiriliyorsa, aynı dönemin şartlarına geri götürüyoruz. Sadece Bursa değil, Marmara Bölgesi ve Antalya’ya kadar pek çok şehirden ziyaretçi geliyor. Buranın eti dualı, bereketi ve lezzeti Osman Dede’nin duasından geliyor," şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA