Bursa’nın Osmangazi ilçesi Reyhan Mahallesi’nde bulunan ve Fatih Sultan Mehmet Han zamanında inşa edilen Yeni Bezzaz Camii, tarihi mihrabının onarılmayı beklemesiyle gündeme geldi. Cemaatin ve hayırsever vatandaşların kendi imkanlarıyla tadilat yapmasına izin verilmezken, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün gerekli çalışmaları başlatması bekleniyor.

İnegöl ve Bursa’da iflas dosyalarında yeni gelişmeler
İnegöl ve Bursa’da iflas dosyalarında yeni gelişmeler
İçeriği Görüntüle

Tarihi Değer Taşıyan Yapı

Osmangazi Belediyesi eski meclis üyesi Cemil Aydın, “Reyhan Mahallesi’nde bulunan cami, Fatih Sultan Mehmet Han döneminde yaptırılmış. Ortadaki giriş gözünün basık kemerli oluşu ile diğer mescitlerden farklılık göstermektedir. Caminin duvarları moloz taşıyla, kalkan duvarı ise taş ve tuğla ile örülmüştür. Bursa kemerli bir girişi vardır” dedi.

Aydın, caminin geçmişte birçok kez onarımdan geçtiğini belirterek, “1805 yılında esaslı bir tamir gören cami, 1855 yılındaki depremde büyük hasar görmüştür. Depremde kubbesi yıkılmış ve yerine kırma çatı yapılmıştır. 1963 yılında aslına uygun olarak onarılmış ve çatı yine kubbeye çevrilmiştir” ifadelerini kullandı.

Bursa’daki Tarihi Yeni Bezzaz Camii’nin Mihrabı Yıllardır Onarılmayı Bekliyor (2)

Cemaat Yetkililerden Adım Bekliyor

Cemil Aydın, “Ancak bugünümüzde, cami cemaatinin ve hayırsever vatandaşların kendi imkanlarıyla onarımına izin verilmemektedir. Eser vasfından dolayı Vakıflar Bölge Müdürlüğü, yapmadığı tadilatı kimseye de yaptırmamaktadır. Geçtiğimiz senelerde de bu caminin bu halde olduğunu dile getirmiştik. Ancak o günden bugüne kadar hiç bir tadilat yapılmamıştır” sözleriyle sürecin aciliyetine dikkat çekti.

Camiye gelen vatandaşlar da kötü görüntüden rahatsız olduklarını belirterek, tarihi mihrabın hak ettiği değeri görmesini istiyor.

Kaynak: İHA