Bursa Kent Konseyi, DOĞADER ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, geçtiğimiz günlerde orman yangını yaşanan Demirtaş İsmetiye Mahallesi’nde bir araya gelerek yangınlara karşı önlem çağrısında bulundu. Düzenlenen ortak basın açıklamasında, Türkiye genelindeki yangın istatistikleri, yangın nedenleri ve çözüm önerileri ele alındı.

Tarım Orkam-Sen Bursa Şube Başkanı Tarık Efe, Türkiye’de son 88 yılda 1 milyon 907 bin hektar ormanlık alanın yangınlarda yok olduğunu belirtti. Efe, “Bu sürede çıkan yangın sayısı 126 bin. Yıllık ortalama bin 400 olan yangın sayısı, son 10 yılda 2 bin 700’e, 2024 yılında ise 3 bin 800’e yükseldi” dedi.

Yunuseli Hava Üssü (3)

Yangınların Büyük Bölümü İnsan Kaynaklı

Tarık Efe, yangınların yüzde 99’unun insan kaynaklı olduğunu vurgulayarak, “Yangınların önlenmesi için riskli alanların belirlenmesi, yangına müdahale için gerekli önlemlerin alınması, tarım-orman sınırlarında düzenlemeler yapılması ve güncel yasal düzenlemeler hazırlanması büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Bursa'da yangın bölgesinde enerji hatlarının onarımı başladı
Bursa'da yangın bölgesinde enerji hatlarının onarımı başladı
İçeriği Görüntüle

Orman yangınlarının önlenmesi kadar, hızlı müdahale açısından hava filosunun güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Efe, “Yunuseli Havaalanı lokasyon, altyapı ve ulaşım avantajları sayesinde yangın söndürme uçakları için ideal bir merkez olabilir” diyerek öneride bulundu.

Yunuseli Hava Üssü (2)

Yangınlara Karşı Ortak Strateji Talebi

Basın açıklamasında, kadrolu orman işçisi açığının kapatılması, enerji şirketlerinin bağımsız denetim altına alınması, bölgesel yangın nedenlerinin analiz edilerek önleyici adımların atılması gerektiği belirtildi. Ayrıca gece saatlerinde dozer şeridi açılmasının zorunlu hale getirilmesi önerildi.

Sivil toplum temsilcileri, sadece yangın anlarında değil, yangınları önleyici politika ve uygulamaların geliştirilmesinin de hayati bir zorunluluk olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: İHA