Gazze’de yaşanan insani krize karşı toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla kurulan Bursa’nın Vicdanı Gazze İnisiyatifi, 9 Ağustos 2025 Cumartesi günü saat 18.00’de geniş katılımlı bir yürüyüş gerçekleştirecek. Ulu Cami önünden başlayacak yürüyüş, Şehreküstü Meydanı’nda sona erecek. Etkinliğe, Bursa’daki birçok sivil toplum kuruluşu, sendika, dernek ve gönüllü birey destek verecek.
“Sessiz Kalmak, Zulme Ortak Olmaktır”
Bursa’nın Vicdanı Gazze İnisiyatifi Sözcüsü Burhan Sayılgan, yürüyüşle ilgili yaptığı açıklamada, “7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yaşananlar artık bir savaş değil, sistematik bir yok etme politikasına dönüşmüştür. Binlerce sivilin yaşamını yitirdiği bu süreçte sessiz kalmak, zulme ortak olmaktır” dedi. Sayılgan, her çocuğun canının ve her annenin feryadının insanlık onuruyla eşdeğer olduğunu vurguladı.
“Bu Bir Soykırımdır”
Gazze’de son aylarda yaşananların sadece fiziksel değil, aynı zamanda insani bir yıkım olduğunu belirten Sayılgan, açlık ve kıtlığın bir silah haline geldiğini ifade etti. “Bebek mamaları, ilaçlar, un ve su dahi Gazze’ye sokulmuyor. BM verilerine göre Gazze’nin kuzeyindeki çocukların %90’ı yetersiz besleniyor. Bu yaşananlar planlı bir soykırımın parçasıdır” diye konuştu.
“Vicdan Sahiplerini Yürüyüşe Davet Ediyoruz”
Toplumun farklı kesimlerinden bireylerin bir araya geldiğini ifade eden Sayılgan, yürüyüşün evrensel vicdana yapılan bir çağrı olduğunu belirtti. “Her adımımız bir çocuğun hayatı, her sloganımız bir annenin duası olacak. Bu yürüyüş, sessizliğe karşı bir çığlık, duyarsızlığa karşı bir insanlık çağrısıdır” sözleriyle tüm Bursalıları yürüyüşe katılmaya davet etti.



