BURULAŞ eski genel müdürü Levent Fidansoy, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin metro istasyonlarının isimlerinin değiştirilmesi kararını eleştirdi. Meclisin, Gökdere Metro İstasyonu’nun ismini ‘Yıldırım Külliyesi – Elmasbahçeler Metro İstasyonu’ olarak değiştirmesi ve Yıldırım/Davutdede, Duaçınarı ve 152 Evler Metro İstasyonları isimlerine ‘Vişne Ticaret Bölgesi’ ibaresinin eklenmesi kararı tepkilere neden oldu.

İsim Değişiklikleri Onaylandı

Mustafa Bozbey başkanlığında yapılan Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı toplantısında Ulaşım Komisyonu, metro duraklarında isim değişikliği hakkında iki rapor sundu. Sunulan raporlar doğrultusunda yapılan oylamada, Gökdere Metro İstasyonu’nun ismi ‘Yıldırım Külliyesi – Elmasbahçeler Metro İstasyonu’ olarak değiştirilirken, Yıldırım/Davutdede, Duaçınarı ve 152 Evler Metro İstasyonları isimlerine ‘Vişne Ticaret Bölgesi’ ibaresi eklendi.

Fidansoy'dan Tepki

Levent Fidansoy, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla bu kararın yol tariflerinde kargaşaya neden olacağını belirtti. Fidansoy, "Bizde maalesef mikromilliyetçilik ve muhtar lobisi ile bazen de konjektürel değer değişimi ile isim değiştirme merakı var. İstasyon isimlerini değiştirmek yol tarifinde sakınca yaratıyor." ifadelerini kullandı.

Uzun İsimlerin Sorunları

Fidansoy, uzun istasyon isimlerinin anons sistemlerine ve yön bilgi ekranlarına sığdırılamayacağını belirtti. Ayrıca, isim değişikliklerinin yalnızca tabelalar üzerinde değil, istasyon çevresinin düzenlenmesi gibi daha önemli konulara odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Kültürel ve Tarihi İsimler

Fidansoy, dünya genelinde birçok şehirde kültürel ve tarihi isimlerin korunduğunu, isim değişikliklerinin bu bölgelerde nadir olduğunu örneklerle açıkladı. Özellikle Paris'te Eyfel Kulesi yakınlarındaki Bir-Hakeim metro istasyonunun adının 150 yıldır değiştirilmediğine dikkat çekti.

Kaynak: bursahakimiyet