Türkiye genelinde 2 bin 580 okulun başvurduğu Liseler Arası Sabit Kanat İnsansız Hava Aracı Yarışması, 2-8 Eylül 2025 tarihleri arasında Kocaeli’nde gerçekleştirildi. Yoğun rekabetin yaşandığı yarışmada, Bursa Yıldırım Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, geliştirdiği “Feza” adlı insansız hava aracıyla tüm görevleri kusursuz şekilde tamamlayarak Türkiye 6’ncısı oldu.

“Feza” adlı sabit kanat İHA, dayanıklılığı, hassasiyeti ve istikrarıyla öne çıktı. Yarışma boyunca belirlenen tüm hedefleri başarıyla vuran İHA, Yıldırım Ticaret MTAL ekibini üst sıralara taşıdı. Bu başarı, okulun yanı sıra Bursa’nın teknoloji alanındaki katkısını da ortaya koydu. Başarıda koordinatör öğretmen Ramazan Belyurt’un yanı sıra öğrenciler Kerem Yüksel, Mustafa Eren Bilga, Mahmut Efe Ağdağ ve Ecrin Gülser’in önemli rolleri oldu.

Bursa’da çok sayıda tarla ve arazi icradan satışa çıkıyor
Bursa’da çok sayıda tarla ve arazi icradan satışa çıkıyor
İçeriği Görüntüle

Koordinatör öğretmen Ramazan Belyurt, elde edilen derecenin gurur verici olduğunu belirterek, “Bu yolculuğa birkaç yıl önce çıktık. Daha önce katıldığımız yarışmalarda ‘Gazi’ unvanı almıştık. O günlerden bugüne kadar Feza’yı sürekli geliştiriyoruz. Bu yıl 2580 başvuru arasından ilk 10’a girmek ve tüm görevleri kusursuz tamamlamak, bizim için çok değerli bir başarıdır. Öğrencilerimle gurur duyuyorum. Önümüzdeki yıl hedefimiz çok daha büyük: Türkiye birinciliği. Feza’yı daha da iyileştirip zirveye oynayacağız” ifadelerini kullandı.

Takımda Kerem Yüksel elektronik sistemlerden sorumlu olurken, Mustafa Eren Bilga yazılım ve kontrol mekanizmalarını üstlendi. Mahmut Efe Ağdağ, gövde ve aerodinamik tasarıma katkı sağladı. Ecrin Gülser ise hem takım içi motivasyonu hem de test uçuşlarında kritik görevler üstlendi.

Bursa Yıldırım Ticaret MTAL’in bu başarısı, sabit kanat kategorisinde gelecekte şampiyonluk için güçlü bir aday olduklarını gösterdi. Feza, kusursuz uçuş performansıyla şimdiden 2026 yılı şampiyonluğu için en iddialı projelerden biri olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: İHA