Coca-Cola İçecek, 2024'ün ilk çeyreğinde yıllık yüzde 15 düşüşle 2,7 milyar TL net kâr açıkladı. Satış gelirleri ise yüzde 2,9 artışla 27,2 milyar TL'ye ulaştı, Türkiye operasyonları yüzde 9,5 büyüdü. Boykot, Coca Cola'nın satışlarını düşürürken karını düşürmedi. Bu da gösteriyor ki Coca Cola ürünlerini fiyatlarını artırarak düşen satışına rağmen karını artırdı.

Coca-Cola İçecek, 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 düşüşle 2,7 milyar TL net kâr elde etti. Bu düşüşte, kur farkı gelirlerindeki azalma ve artan faiz giderleri etkili oldu. Şirketin satış hacimleri, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 azalarak 341 milyon ünite kasa olarak gerçekleşti. Satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artarak 27,2 milyar TL’ye ulaştı.

Bayram Tatilinde Bodrum'da Otel Krizi: 1 Milyon Kişi Geliyor, Erken Rezervasyon Yaptırmayan Kapıda Kalacak! Bayram Tatilinde Bodrum'da Otel Krizi: 1 Milyon Kişi Geliyor, Erken Rezervasyon Yaptırmayan Kapıda Kalacak!

rekabet-kurumu-ndan-coca-cola-ya-dev-ceza158320_0

Türkiye’de Büyüme, Yurtdışında Düşüş

Olayın ilginç tarafı Coca Cola Türkiye pazarında büyürken, yurt dışında satış anlamında küçülmeye başladı. Bu da boykotun yurt dışında daha verimli gerçekleştiğini gösterdi.

Coca-Cola, Şubat 2024'te Bangladeş operasyonlarını satın almıştı. Bu alımın etkisi arındırıldığında, satış hacmi yıllık yüzde 4,1 azaldı. Türkiye operasyonlarındaki satış hacmi yüzde 5,4 artarken, yurtdışı operasyonlarda yüzde 7,4 azaldı. Özbekistan ve Irak operasyonlarında yüzde 20'nin üzerinde hacim artışı yaşanırken, Pakistan operasyonlarında yıllık yüzde 23 düşüş görüldü. Bu durum, toplam hacim performansını olumsuz etkiledi.

coca-cola-nerenin-markasi-1698928959-924

Türkiye Satış Gelirleri Yüzde 9 Arttı

Satış gelirleri ise yıllık yüzde 3 artış gösterdi. Türkiye operasyonlarının geliri yüzde 9 artarak toplam gelirler içindeki payını yüzde 39'a çıkardı. İhracat gelirleri ise yıllık yüzde 1 düşüşle toplam gelirlerin yüzde 61'ini oluşturdu.

israil-boykot

Şirketin FAVÖK Marjı Yüzde 16,07 Seviyesinde Yatay Kaldı

FAVÖK, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artışla 4,3 milyar TL olurken, net kâr geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 düşüşle 2,7 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Brüt kâr marjı yüzde 33,2 seviyesine yükseldi. FAVÖK marjı ise yüzde 16,3 ile sabit kaldı. Kur farkı gelirlerinin azalması ve faiz giderlerinin artması, net kârı baskıladı ve net kâr marjı yüzde 9,97 seviyesine geriledi.

Coca-Cola İçecek, ilk çeyrekte 2,5 milyar TL net parasal kazanç elde etti. Net borç ise ilk çeyrekte 21,8 milyar TL'ye yükseldi. Şirket, Bangladeş satın alımı nedeniyle 3,8 milyar TL nakit çıkışı yaşadı.

Şirket yönetimi, 2024 yılı beklentilerini koruduğunu belirtti. 2024 yılında Türkiye ve uluslararası operasyonlarda orta-tek haneli hacim büyümesi ve kur etkisinden arındırılmış net satış büyümesinin düşük yüzde 40'lı seviyelerde olmasını bekliyor. Faaliyet kâr marjının ise yıllık bazda yatay kalması öngörülüyor.

Kaynak: bloomberght.com