İnegöl Belediyesi olarak merkezde yaptıkları çalışmaları şehrin tüm bölgelerine yayma gayretinde olduklarını belirten Yiğit;

"Şehrimize nefes aldıracak ve aynı zamanda kent görselliğini tamamlayacak projelerimiz hem kırsal hem de merkez mahallelerimizde yapılarak ilçe halkımızın kullanımına sunuluyor. Bugün de bu projelerden biri olan Cerrah ve Doğanyurdu Mahallelerimizin yol ayrımında bulunan dinlenme alanını incelemek üzere buradayız" dedi.

360 M2 ALANDA

Yiğit; "Yapım çalışmalarını gerçekleştirdiğimiz meydan ve dinlenme alanı hazırlanan peyzaj projesi çerçevesinde 360 m2 alan üzerinde planlanmış ve projelendirilmiştir. Proje uygulama alanında; sert zemin üzerinde dinlenme alanları ve meydan olarak projelendirilmiştir. Projedeki yeşil alanlara görselliği ön planda olan ağaçlar dikilecek ve yeşillendirme çalışmaları bordürlerle çevrili ağaçlık alan içerisinde tamamlanacaktır. Bitkilendirme çalışmasında, 5 adet oya ağacı ve 4 çitlembik bitkisine yer verilecektir" diye konuştu.

MALİYETİ 18 BİN TL

Yeşil alan dışında kalan bölgelere sert zemin uygulaması yaptıklarını belirten Yiğit;

"Kırmızı, beyaz, gri ve siyah renkli dikdörtgen formlu washbeton ve beton parke taş uygulanmıştır. Zemin kaplamasında kullanılan döşeme taşları ile desen çalışması uygulanmıştır. Cerrah Mahallesi meydan ve dinlenme alanı düzenleme uygulamasına Eylül ayı başlarında başlanmış olup, Eylül ayı sonu itibarı ile de uygulamanın tamamlanması planlanmaktadır. Bu kentsel düzenleme çalışmasının belediyemize maliyeti yaklaşık olarak 18 bin TL'dir" dedi.

8 KÖYE ÇOCUK OYUN ALANI

Yiğit son olarak;

"Bu çalışmamızın yanı sıra Bilalköy mahallemizdeki çevre düzenleme çalışmalarımız hızla ilerlemektedir. 18 kırsal mahalleye kurulması planlanan çocuk oyun alanlarının 8 köye kurulumu yapılmıştır. Kırsal mahallelere yönelik çalışmalarımız hız kesmeden devam edecektir. Yapılan dinlenme alanının mahalle sakinlerimize hayırlı olmasını temenni ederim" şeklinde konuştu.

İnegöl'ün Çayyaka Mahallesi'ne bağlı Boğazova Yaylası, doğal güzellikleri ve Karadeniz yaylalarını aratmayan görüntüsü ile hafta sonları İnegöl halkının en çok tercih ettiği mesire alanlarının başında yer alıyor.

Şehir merkezine 21 kilometre uzaklıkta bulunan ve 1200 rakıma sahip Boğazova yaylası, şimdilerde hem doğal görüntüsünü, hem de yayla olma özelliğini kaybetmeyle karşı karşıya.

İSTANBUL'DAN GELİP KALANLAR VAR

Çayyaka köyünün yaylası olan Boğazova, zamanla İnegöl halkının bölgeyi keşfetmesi ile hızla büyüdü ve gelişti. Şimdilerde 250 civarında ev bulunan Boğazova, sadece İnegöl değil İstanbul, Kocaeli, Bursa gibi şehirlerden de misafir ağırlıyor.

Farklı şehirlerden gelip Boğazova'ya hayran kalan onlarca kişi, burada ev sahibi olup yaz aylarını Boğazova'da geçiriyor.

Yazın nüfusu oldukça artan Boğazova'da bölge halkı başlarda bu durumdan memnun olsa da, zamanla artan betonlaşma tedirgin etmeye başladı.

DOĞAL GÜZELLİĞİNİ KAYBETMEYLE KARŞI KARŞIYA

Boğazova'da kontrollü gelişmenin sağlanması ve bölgenin profesyonel kişilerce hazırlanacak plan doğrultusunda turizme açılması için harekete geçen Çayyaka Mahallesi sakinleri, aynı zamanda yaylalarını korumak amacıyla 2006 yılında Boğazova Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği'ni kurdu.

Boğazova'nın doğal güzelliğini korumayı amaçlayan dernek, yerel yönetimle işbirliği içerisinde İnegöl'ün saklı cennetini ilçe turizmine kazandırmayı planlarken, derneğin kurulmasının ardından bugüne kadar Boğazova'yla ilgili hiçbir çalışma yapılmadı.

Boğazova, artık o doğallığı kaybetmek üzere. Hem bölge halkı, hem de Boğazova'nın doğal haliyle korunup doğa turizmine açılmasını isteyenler, yetkililerin artık buraya el atmasını istiyor.

BÖLGE HALKI YEREL YÖNETİME SESLENDİ

Boğazova'nın kalkınması ve doğa turizmine kazandırılması için sadece Çayyaka Mahallesi'nin imkanlarının yeterli olmadığı belirtilirken, başta İnegöl Belediyesi olmak üzere Bursa Büyükşehir Belediyesi, İnegöl Kaymakamlığı ve Bursa Valiliğine seslenen bölge halkı, yerel yönetimin de desteği ile bu bölgenin İnegöl'ün en değerli doğa turizm alanlarından olabileceğini söylediler.

Yetkililerin neden Boğazova'ya karşı ilgisiz kaldığını merak ettiklerini de dile getiren bölge halkı, artık bu saklı cennetin sahiplenilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

YÜZLERCE İNSAN BOĞAZOVA'YA AKIN EDİYOR

Öte yandan, 2006 yılında kurulan Boğazova Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Abdullah Mergen de Boğazova yaylası hakkında açıklamalarda bulundu.

Boğazova yaylasının İnegöl'e ve ilçe turizmine daha faydalı hale getirilebilmesi için 2006 yılında derneği kurduklarını belirten Mergen,

"Boğazova'nın yazı ayrı, kışı ayrı güzellikte. Buraya gelenler bilir, hafta sonları yüzlerce insan piknik için burayı tercih eder. Ama bakımsız kaldı. Bizim imkanlarımız bir nebze. Gelen piknikçilerin kullanabileceği bir lavabo dahi yok.

İmkanlar kısıtlı. Biz Boğazova'nın kalkınması için destek bekliyoruz" dedi.

Şuanda Boğazova'nın adeta terkedilmiş bir doğa harikası durumunda olduğunu ifade eden Abdullah Mergen,

"Buradaki zenginliği önce İnegöl, ardından Bursa ve tüm Türkiye'ye duyurmanın derdindeyiz. Şuanda kale alınmayan bu saklı cennetin başta Belediyemiz olmak üzere Kaymakamlık ve Valiliğimizce artık sahiplenilmesini istiyoruz.

Biz Çayyaka Mahallesi olarak yaylamızın İnegöl turizmine kazandırılması için elimizi taşın altına sokmaya hazırız.

Böyle bir yerin heba olmasını, zamanla kontrolsüz kaldığı için özelliğini kaybetmesini istemiyoruz" ifadelerinde bulundu.

Muhabir: Yazar Silinmiş