Gün başlangıcında Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre hafif bir yükseliş kaydetti. Peki bu yükselişin arkasında ne var? Bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Yurt İçi ve Yurt Dışı Gelişmeler

Bankacılık ve Holding Endekslerinde Artış

Bankacılık endeksi yüzde 0,39 ve holding endeksi yüzde 0,16 oranında artış gösterdi. Ancak, sektör endekslerinde bazı düşüşler de yaşandı. Menkul kıymet yatırım ortaklığı yüzde 1,94 ile en çok kazandıran olurken, tekstil ve deri sektörü yüzde 0,47 ile en çok gerileyen oldu.

ABD Merkez Bankası Etkisi

Analistler, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasının öncesi, küresel pay piyasalarında risk iştahının azaldığını belirtti. Ayrıca, bugün ABD'de büyüme verileri yatırımcıların dikkatini çekti.

Altın Fiyatlarında Son Durum: 16 Mayıs Güncel Fiyatlar Altın Fiyatlarında Son Durum: 16 Mayıs Güncel Fiyatlar
Fed'in faizleri uzun süre yüksek seviyelerde tutacağına dair beklentiler artıyor. ABD Kongresi'nde bütçe üzerinde anlaşma sağlanamazsa hükümetin kapanma riski piyasaların risk iştahını törpülüyor.

TCMB'nin Faiz Kararı ve Goldman Sachs Değerlendirmesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, reeskont işlemlerinde uygulanan iskonto faiz oranını yıllık yüzde 30,75'e, avans işlemlerinde ise faiz oranını yıllık yüzde 31,75 olarak belirledi. ABD'nin önemli bankalarından biri olan Goldman Sachs ise TCMB'nin bu kararını değerlendirdi.

"Önden yüklemeli ve kuvvetli faiz ayarlamalarıyla döviz kurunda kısa vadeli baskılar hafifledi. Bu durum, TL'nin yüksek getirisini sürdürebilir."

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.300 ve 8.400 seviyesini direnç, 8.200 ve 8.100 puanını ise destek olarak belirledi.

Editör: Fırat Çelik