Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, internet haber sitelerinde manipülasyon teşebbüslerine karşı sert önlemler alacaklarını duyurdu.
BİK Analitik Sistemi Takipte!
Konya’da düzenlenen bölge toplantısında konuşan Erkılınç, internet haber sitelerinin BİK Analitik sistemi aracılığıyla takip edildiğini ve hileli trafik yöntemlerine başvuran sitelere müsamaha gösterilmeyeceğini vurguladı. Bot trafik kullanımı, sahte ziyaretçi yönlendirmeleri ve backlink trafiği gibi manipülasyonların tespit edildiğini belirten Erkılınç, “Kimseyi kandırmadık, kimsenin bizi kandırmasına da izin vermeyeceğiz” dedi.
İhlal Yapanlar İçin Ağır Yaptırımlar Geliyor
2025 itibarıyla BİK yönetmeliğinde yer alan ‘ağır ihlal’ maddesi işletilecek ve manipülasyon yaptığı tespit edilen internet haber siteleri ilan yayımlama haklarını kaybedecek. Erkılınç, "Bu ihlali yapan haber siteleri yeni yayın sayılacak ve sürecin başına dönecek. Bu nedenle yanlış yapanlar en kısa sürede hatalarını düzeltmeli" diyerek uyarıda bulundu.
Gazeteciliğin Dijital Dönüşümüne Vurgu
İnternet haberciliğinde etik kuralların korunması gerektiğini belirten Erkılınç, "Gazetedeki alışkanlıkların internete taşınması yanlış olur. Dijital dünyaya uygun, okur odaklı gazetecilik yapılmalı" ifadelerini kullandı.