Ankara'da yaşayan B.C.H'nin, bir internet sitesi üzerinden ilgilendiği kiralık ev için emlakçı ile ön koşullarda anlaşmasına rağmen, ev sahibinin bekara evini kiralamak istememesi üzerine TİHEK'e yapılan başvuru sonuçlandı. B.C.H'nin başvurusu, emlakçı ve ev sahibi arasındaki yazışmaların ekran görüntüleriyle desteklendi. Yazışmalarda emlakçının, ev sahibinin "bekar olmaması" yönündeki talebini aktardığı görüldü.

Emlakçı, kendilerinin sadece ev sahibi ve kiracı adayını bir araya getirdiklerini, ev sahibi adına karar verme yetkilerinin olmadığını belirtti. Ev sahibi A.A.Ş. ise, evin kiralanması konusunda emlakçı ile herhangi bir sözleşme imzalamadığını iddia etti.

TİHEK'in kararında, ayrımcılık yasağının ihlal edildiği ve bu durumun Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu ile Anayasa'nın 10. maddesinde belirtilen eşitlik ilkesine aykırı olduğu vurgulandı. Kararda, "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir." ifadesine yer verildi.

Karar, medeni hal temelinde yapılan ayrımcılığın kabul edilemez olduğunu ve bu tür davranışların cezalandırılacağını gösteren önemli bir örnek teşkil etti. 

Meteoroloji’den sağanak ve kuvvetli rüzgar uyarısı! Meteoroloji’den sağanak ve kuvvetli rüzgar uyarısı!

Editör: Umut Gökdaş