Evrensel sanatçılarımızdan Barış Manço, Fransa'da bir televizyon kanalının canlı yayın konuğu oldu. Fransız spikerin aşağılayıcı ve hakaret içerikli sözlerine maruz kalan Manço, olaya özgün bir yaklaşımla cevap verdi. Türk ve Fransız paralarını karşılaştırarak, kültürlerarası bir perspektiften medeniyet savunmasını yaptı.

Barış Manço

Spikerin Provokatif Sözleri ve Manço'nun Yanıtı

Barış Manço, canlı yayında spikerin "İşte Türk, yani barbar, vahşi..." şeklindeki hakaretlerine karşı sabırlı bir tutum sergiledi. Ancak, hakaretlerin devam etmesi üzerine, spikere yanında taşıdığı kağıt paraları sordu. Spikerin, paralar üzerindeki savaşçı figürleri sayması üzerine, Manço Türk paralarını çıkarttı ve üzerindeki kişilerin kim olduğunu anlattı.

Paralar Üzerinden Medeniyet Dersi

"Bu parada fotoğrafı olan kişi Mehmet Akif Ersoy'dur. Şairdir... Bu fotoğraftaki kişi Mevlana'dır. Düşünürdür. Bu paradaki fotoğrafı olan kişi Fatih Sultan Mehmet'tir. Adaletin sembolüdür... Bu paradaki kişi ise Atatürk'tür. 'Yurtta barış, dünyada barış' diyen kişidir..."

Eski Paralar

Barış Manço'nun bu sözleriyle, Türklerin ince ruhlu, kibar ve medeni insanlar olduğunu, paralarının arkasına şairlerin, düşünürlerin ve bilim adamlarının fotoğraflarını bastıklarını vurguladı. Buna karşın, Fransızların paralarına savaş adamlarının fotoğraflarını basmalarını eleştirdi.

Mezarlıklar piknik yeri mi? Mezarlıkta mangal yapıp alkol alıyorlar! Mezarlıklar piknik yeri mi? Mezarlıkta mangal yapıp alkol alıyorlar!

Eski Para

Yayının Kesilmesi ve Özür

Manço'nun bu çarpıcı ve düşündürücü savunmasının ardından, televizyon yöneticileri canlı yayını kesti ve spikeri işten çıkarttı. Yerine gelen yeni spiker, Barış Manço'dan ve Türk halkından özür diledi ve program devam etti.

Editör: Abdullah Argun