Bakan Yumaklı yaptığı açıklamada, “Hayvanlarını satmak için kurban pazarlarına sevk edemeyen üreticilerimizin, ellerindeki kurbanlıkları karantina şartlarının bitmesi ve sağlıklı olmaları şartıyla yine Et ve Süt Kurumu olarak biz alacağız” ifadelerini kullandı.
Kurban Pazarı Dışında Kalan Üreticilere Güvence
Tarım ve Orman Bakanlığı ekiplerinin bayram boyunca kurban satış ve kesim noktalarında denetimlerini sürdürdüğünü belirten Yumaklı, bu süreçte mağduriyet yaşayan üreticilere çözüm sunduklarını vurguladı. Her yıl uygulanan alım desteğine bu yıl karantinadaki hayvan sahipleri de dahil edildi.
Uygulamadan faydalanmak isteyen üreticilerin, kurban satışı için aldıkları sevk raporu, pazar yeri giriş ve kira belgesi, nakliye faturası ve karantina belgesiyle birlikte il veya ilçe tarım müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. ESK, TÜRKVET sistemi üzerinden yapılacak kontrollerin ardından alımları gerçekleştirecek.
ESK Kurbanlık Alım Fiyatlarını Açıkladı
Et ve Süt Kurumu tarafından bu yıl için belirlenen kurbanlık alım fiyatları da açıklandı. Taban fiyatlar, türüne göre şu şekilde belirlendi:
- Tosun: 400 TL/kg (Cari fiyat: 296 TL + Kurban primi: 104 TL)
- Düve: 370 TL/kg (Cari fiyat: 285 TL + Kurban primi: 85 TL)
- İnek: 340 TL/kg (Cari fiyat: 275 TL + Kurban primi: 65 TL)
- Kuzu: 400 TL/kg (Cari fiyat: 346 TL + Kurban primi: 54 TL)
- Tuklu: 360 TL/kg (Cari fiyat: 304 TL + Kurban primi: 56 TL)
- Koyun: 350 TL/kg (Cari fiyat: 294 TL + Kurban primi: 56 TL)
- Oğlak: 260 TL/kg (Cari fiyat: 226 TL + Kurban primi: 34 TL)
- Keçi: 190 TL/kg (Cari fiyat: 168 TL + Kurban primi: 22 TL)
- Çepic: 220 TL/kg (Cari fiyat: 189 TL + Kurban primi: 31 TL)
Fiyatların, hayvanların yaş, cinsiyet, randıman ve karkas ağırlığına göre değişebileceği bildirildi. Bakanlık yetkilileri, hem üreticilerin mağduriyetini önlemek hem de piyasada istikrarı sağlamak adına bu uygulamanın önemine dikkat çekti.