Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de faaliyette bulunan çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması yönünde düzenleme yapılmasının kaçınılmaz olduğunu açıkladı. Şimşek, aksi takdirde bu verginin başka bir ülke tarafından alınacağını belirtti.

Bakan Şimşek, asgari kurumlar vergisi uygulamasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, bu konunun tüm ülkelerin gündeminde olduğunu vurguladı. 2021 yılında OECD organizasyonunda yaklaşık 140 ülkenin küresel asgari kurumlar vergisi konusunda mutabık kaldığını hatırlatan Şimşek, yıllık konsolide hasılatı 750 milyon Euro eşiğini aşan çok uluslu şirketlerin düşük vergilendirilen ülkelerdeki şube, iştirak ve iş yerlerinin asgari yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutulmasının öngörüldüğünü söyledi.

Şimşek, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere 30'dan fazla ülkenin 2024 yılı kazançlarına uygulanmak üzere bu vergiyi yasalaştırdığını belirtti. Ayrıca, diğer ülkelerde de yasalaştırma çalışmalarının devam ettiğini ekledi.

Yüzde 15 Vergi Yükü Amaçlanıyor

Çok uluslu şirketlerin faaliyet gösterdiği ülkede ödenen kurumlar vergisi yükünün yüzde 15'in altında kalması durumunda, asgari kurumlar vergisi uygulamasını yasalaştıran ülkelerin bu farkı alabileceğini ifade eden Şimşek, asgari kurumlar vergisi uygulaması olmayan ülkelerde ise bu verginin şirketin ana merkezinin bulunduğu ülke tarafından alınabileceğini belirtti. Bu ülkelerde de uygulama yoksa, aynı gruba dahil şirketlerin bulunduğu üçüncü ülkeler bu vergiyi alabilecek.

Düzenleme Kaçınılmaz

Şimşek, Türkiye'de de çok uluslu şirketlerin faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek, asgari kurumlar vergisi düzenlemesinin yapılmaması durumunda, Türkiye'nin vergilendirme hakkının başka ülkelere devredileceğini vurguladı. Şimşek, bu düzenlemenin yapılmasının kaçınılmaz olduğunu ve vergileme hakkından vazgeçmemek için gerekli adımların atılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirket sayısının yaklaşık 80 bin olduğunu ve bunlardan 2 bin 134 işletmenin ana merkezinin yurt dışında bulunduğunu belirten Şimşek, bu şirketlerin sadece yüzde 2,5'inin 750 milyon Euro eşiğini aştığını söyledi. Vergi teşviklerinin korunması ve farklı alanlarda değerlendirilmesi konusunda alternatif modeller üzerinde çalıştıklarını kaydeden Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile işbirliği içinde ülkeye yatırım çekmeye devam edeceklerini belirtti.

Kaynak: Sözcü