Samsun Bafra T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde kalan dört mahpus, 2012-2019 yılları arasında yaşadıkları hak ihlallerine karşı gerçekleştirdikleri protestolar, resmi kurumlara ve sivil toplum örgütlerine yaptıkları bilgilendirme amaçlı fakslar, ve bunlarla ilgili basında yer alan haberler nedeniyle “örgüt üyeliği” suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.

Konteyner vagonlar TCDD'ye teslim edildi Konteyner vagonlar TCDD'ye teslim edildi

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, Serbest Süleyman, Ercan Yakut, Lezhat Değirmenci ve Mehmet Yıldırım adlı mahpuslar hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma sürerken Lezhat Değirmenci ve Mehmet Yıldırım, cezalarının infazı tamamlandığı için tahliye edildi. Ancak, bu dört isim hakkında daha sonra "örgüt üyeliği" suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

Hazırlanan 49 sayfalık iddianamede, PKK'nın tarihine ve cezaevi yapılanmalarına dair geniş bir bölüm ayrıldı. Mahpusların, suçlama konusu yapılan eylemlerde "örgüt talimatlarına" uygun hareket ettikleri iddia edildi.

Samsun 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği iddianameyle, söz konusu dört kişinin 7 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep ediliyor.

Bu dava, cezaevlerindeki hak ihlallerine dikkat çeken ve bunlara karşı seslerini yükselten mahpuslara yönelik yasal süreçlerin bir örneği olarak dikkat çekiyor. Mahpusların gerçekleştirdiği protestolar ve bunlar hakkında yapılan basın açıklamalarının "örgüt üyeliği" suçlamasıyla sonuçlanması, hak arayışı ve ifade özgürlüğü üzerine tartışmaları da beraberinde getiriyor.

Kaynak: Haber Merkezi