Bilim insanları, müzikologlar ve yapay zeka uzmanlarından oluşan bir ekip, dört ay boyunca Atatürk'ün müzik zevkine uygun modern şarkılar bulmak için çalıştı. Bu özel projede, yapay zekâ kullanılarak, Atatürk’ün sevdiği şarkılar modern bir dokunuşla yeniden hayat buldu. Peki, bu teknolojik yolculukta hangi adımlar izlendi ve sonuçta hangi melodiler seçildi?

Kütahya'da son üç yılda polis tarafından yakalanan şahısların rakamları açıklandı Kütahya'da son üç yılda polis tarafından yakalanan şahısların rakamları açıklandı

Bilim ve Sanatın Buluşması

Şişecam’ın liderliğindeki özel proje ekibi, Atatürk’ün müzik arşivinden yola çıkarak, onun bugün yaşasaydı hoşuna gidebilecek şarkıları belirlemek için yapay zeka teknolojisinden yararlandı.

İlk olarak, Atatürk'ün sevdiği bilinen eserler yapay zekâya tanıtıldı ve bu eserlerin her bir notasyonu, ritmi ve makamı analiz edildi. İkinci aşamada ise yapay zeka binlerce modern şarkıyı inceleyerek, analiz edilen eski şarkılara benzer özellikler taşıyanları listeye dahil etti.

Bir Listeyle Tarihe Yolculuk

Atatürk'ün eğer bugün aramızda olsaydı dinleyeceği şarkılar olarak düşünülebilecek, zengin içerikli bir çalma listesi oldu. Şişecam, bu listeyi 7'den 77'ye herkesin zevkle dinleyeceği bir kültürel miras olarak sunuyor.

Şişecam, Atatürk'ün müzikal ruhunu bugünün melodileriyle buluşturan bu listeyi, herkesin keşfetmesi ve onun zengin müzik zevkinin tadını çıkarması için Spotify üzerinden paylaştı.