Eski Bakan evinde ölü bulundu Eski Bakan evinde ölü bulundu

​Çalışan birçok kesim asgari ücrete ne kadar zam yapılacağını merak ediyor.

Peki asgari ücrette ne kadar artış yapılacak? 

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş öngörüsünü milliyet.com.tr'ye açıkladı.

Kurtuluş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Asgari ücretle ilgili iki tane kriter göz önünde bulundurulacaktır. Bunlardan birincisi, en önemlisi açıklanacak olan enflasyon oranıdır. Altıncı ayın sonunda Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklayacağı enflasyonun belirleyici olacağını düşünüyorum.

İkinci önemli ölçüt dövizin o dönemde alacağı kur değeridir. Yılbaşında açıklanan asgari ücret 454 dolar civarındaydı. 7'nci ayda da bu bantta kalacaktır. O tarihte dolar/TL 18.50 seviyesindeydi, şu anda 19.50 seviyesini aştı.

İŞTE ASGARİ ÜCRETTE BEKLENEN RAKAMLAR

Eğer dolar 22 lira civarında olursa ve enflasyon da 6'ncı ayda yüzde 20 civarında kalırsa belirlenecek olan asgari ücretin 10 bin TL olacağını düşünüyorum.

Eğer kur artar ve enflasyon yükselişe geçerse bu durumda asgari ücretin 11 bin, 11 bin 500 lira bandında gerçekleşeceğini öngörüyorum.

ASGARİ ÜCRETE REFAH PAYI NE KADAR OLACAK?

Sayın Cumhurbaşkanı geçmiş dönemlerde açıklanan enflasyonun üzerinde 250 TL ile 500 TL arasında bir refah payı artışı yapıyor. Bu zamana kadarki tecrübelerimiz bunu gösterdi. Ben yine refah payı artışının bu civarda olacağını düşünüyorum. 

MEMUR VE EMEKLİYE ZAM NE KADAR OLUR?

Memur ve emeklilerde zam oranı yüzde 25-30 bandını görecektir. Refah payının da eklenmesiyle birlikte memurlar yüzde 30 oranında zam alacaktır.

Ben memurlar ve emeklilerin aynı oranda değerlendirileceğini ve her iki grup için de yüzde 30 artış yapılacağını düşünüyorum."

BAKAN BİLGİN NE DEMİŞTİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücreti 8 bin 500 lira yaptıklarını ancak hayat pahalılığının ücretleri aşındırdığını belirterek, temmuzda asgari ücretle ilgili yeni bir düzenleme yapacaklarını bildirdi.

"HAYAT PAHALILIĞI ÜCRETLERİ AŞINDIRIYOR"

Asgari ücretle ilgili soru üzerine Bilgin, asgari ücreti 8 bin 500 lira yaptıklarını ancak hayat pahalılığının ücretleri aşındırdığını belirterek, temmuzda asgari ücretle ilgili yeni bir düzenleme yapacaklarını bildirdi.

Bilgin, asgari ücretin 5 haneye çıkıp çıkmayacağıyla ilgili soruya "Şimdi rakamla ilgili bir şey söylemeyeyim. Fiyat artışlarını, fiyatların genel seviyesini ve ücretlerin reel alım gücünü ölçen birtakım parametrelerimiz var, ona göre değerlendiriyoruz." cevabını verdi.