Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler köyünde faaliyet gösteren Anagold Madencilik'in altın madeni sahasında 9 gün önce meydana gelen toprak kayması sonrası, şirketin Türkiye Müdürü C.Y.D'nin ifadeleri dikkat çekti. Yaşanan toprak kayması sonucu 9 işçinin kaybolması olayıyla ilgili soruşturma kapsamında yurt dışına çıkış yasağı getirilen ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan C.Y.D, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

C.Y.D, savcılıktaki ifadesinde, olaydan iki saat önce alandaki çatlakların fotoğraflarının mail yoluyla kendisine iletildiğini ancak bu e-postayı olaydan üç gün sonra gördüğünü belirtti. Maden sahasında meydana gelen toprak kaymasına ilişkin detayları paylaşan C.Y.D, şirketin yönetim kurulu başkanı olarak 6 Şubat 2024'te göreve başladığını ve olayın yaşandığı tarihte ABD'de olduğunu ifade etti.

C.Y.D'nin ifadesine göre, maden sahasındaki yığın liçlerin dizaynı ve projelendirilmesi, şirketin bünyesindeki proje birimi ve bir firmanın iş birliği ile gerçekleştiriliyor. Ancak C.Y.D, denetim süreçleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmadığını, güvenlik ve İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) birimlerinin bu konudaki sorumluluklarını vurguladı.

Toprak kayması sonrası yapılan operasyonu yönettiğini belirten C.Y.D, bu konudaki sorumluluğun kendisinde olmadığını savunarak, ilgili birimlerin kendi inisiyatif ve sorumluluklarına dikkat çekti. C.Y.D, radar sistemleri ve çatlaklarla ilgili yapılan uyarıların rutin bilgilendirme amaçlı olduğunu, kendisinin ise finansal yapıyla ilgili işlemlerden sorumlu olduğunu ifade etti.

Irak ve Suriye'de 3 terörist etkisiz halde Irak ve Suriye'de 3 terörist etkisiz halde

Avukatı da müvekkilinin suçlamaları reddettiğini, C.Y.D'nin maden sahasındaki teknik operasyonlar ve güvenlik önlemleri konusunda görev ve yetkisinin olmadığını, görev alanının finansal işlemlerle sınırlı olduğunu belirtti.

Editör: Fırat Çelik