Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, bölgede yaygın olan Hyalomma marginatum türü kenelerin KKKA virüsünü bulaştırdığına dikkat çekti. Keneler ayrıca Lyme hastalığı, Riketsiya enfeksiyonları ve Anaplazmoz gibi diğer hastalıkları da taşıyabiliyor. Prof. Dr. Elaldı, bu yıl Nisan ayında 8 erişkin hastaya KKKA tanısı konulduğunu ve bunlardan birisinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Çocuklarda ekran kullanımı ve süresi, gelişimini etkiliyor
Çocuklarda ekran kullanımı ve süresi, gelişimini etkiliyor
İçeriği Görüntüle

Genç Gazete 8 Kişiye Kkka Tanısı Konuldu, 1 Kişi Hayatını Kaybetti 1

Kenelerden Korunma Yöntemleri

Kenelerden korunmak için açık renkli elbiseler giyilmesi ve riskli alanlardan döndükten sonra vücudun sık sık kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Elaldı, “Kenelerin yapışmak için tercih ettiği kasıklar ve koltukaltları kontrol edilmelidir” dedi. Ayrıca, kene tutunmuşsa, çıplak elle dokunmadan uygun bir malzeme ile çıkartılması gerektiği uyarısında bulundu.

8 Kişiye Kkka Tanısı Konuldu, 1 Kişi Hayatını KaybettiKKKA Belirtileri ve Erken Teşhis

KKKA'nın belirtileri genellikle kene tutunmasından 1 ila 3 gün sonra halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kas-eklem ağrıları ve ateş ile başlar. Prof. Dr. Elaldı, “Doğru ve hızlı tanı, hastanın hayatını kurtarabilir ve başkalarına bulaşmasını engeller” dedi. Sivas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bu hastalığa dair ileri tanı yöntemleriyle fark yaratıyor.

Kaynak: İHA