Altın fiyatları, yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. 29 Mayıs 2024 itibarıyla gram altın ve çeyrek altın fiyatları belli oldu. ABD'den gelen verilerin risk iştahı üzerinde yarattığı baskının etkisiyle altın fiyatlarında düşüş gözlemlendi.

Güncel fiyatlar şöyle:

  • Ons Altın: Güne yüzde 0,12 düşüşle 2.358 dolar civarında başladı.
  • Gram Altın: 2.441 Türk Lirası civarında işlem görüyor.
  • Çeyrek Altın: 3.969 Türk Lirası seviyesinde el değiştiriyor.

ABD'de Tüketici Güveni Baskısı

ABD hazine tahvillerinin getirisi yaklaşık bir ayın zirvesine yükselerek doların cazibesini artırırken, hisse piyasaları üzerinde baskı oluşturdu. ABD'de dün açıklanan tüketici güven endeksi beklenmedik şekilde yükselerek, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerinin zamanı ve büyüklüğüne ilişkin yeni şüpheler oluşturdu. Tüketici güveni, mayısta aylık 4,5 puan artışla 102'ye çıkarak beklentileri aştı.

ABD'nin 10 yıllık hazine tahvillerinin getirisi yüzde 4,56 ile 3 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Yatırımcılar, bu verinin ardından Eylül ayında en az 25 baz puanlık faiz indirimine yüzde 44 olasılık verdi.

Kritik Veriler Bekleniyor

ABD büyüme rakamları perşembe günü, ABD Merkez Bankası'nın dikkate aldığı enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi cuma günü açıklanacak. Ayrıca, Euro Bölgesi enflasyon verisi de cuma günü belli olacak. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri, 6 Haziran'daki para politikası toplantısında faiz indirimine gidileceği beklentilerine işaret etti. Piyasalar bu yıl ekim ayına kadar iki faiz indirimi bekliyor.

Altın fiyatlarındaki değişiklikler ve ekonomideki gelişmeler, yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Ekonomik veriler ve merkez bankalarının politikaları, altın piyasalarında önemli dalgalanmalara yol açabiliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ