Elazığ'ın Çarşı Mahallesi'nde bulunan bir atölyede, 66 yaşındaki Mustafa Yonar, yıllardır süregelen bir geleneği yaşatıyor. Baba mesleği olan ahşap işçiliğini sürdüren Yonar, 25 yıldır emekli olmasına rağmen, tutkusunu mesleğe dönüştürmüş durumda.

Ahşab Ustası (3)

El Sanatlarının Ustası: Mustafa Yonar

Yılların Getirdiği Ustalık

Mustafa Yonar, emekli olduktan sonra tam zamanlı olarak ahşap işçiliğine yönelmiş. Fırın küreklerinden masa ve bastonlara kadar birçok ürünü kendi elleriyle şekillendiriyor. Her bir eserinde yılların tecrübesi ve ustalığı kendini gösteriyor.

Ahşab Ustası (4)

Baba Mesleğinin Son Temsilcisi

“Bu mesleği seve seve yapacaksın yoksa bu iş yürümez. Ölene kadar bu işi devam ettireceğim. Çırak olarak kimse gelmiyor, bu işi kimse heves etmiyor” - Mustafa Yonar
Ahşab Ustası (6)

Mustafa Yonar, “Emekli olduktan sonra 25 senedir burada bu işi yapıyorum. Kürek imalatını yapıyorum. Ayrıca iskemle, ekmek tahtası, gibi ürünler yapıyorum. Bunların hepsi el emeği. Fırın küreklerinin yüzde 80’i el emeği diğerleri makine ile yapıyoruz. Dediğim gibi ben 66 yaşındayım, 25 senedir bu kürek işi ile uğraşıyorum. Burası babamın tezgahı, babam vefat edince biz de burada kürek imalatına başladık. Bu meslek sürdüren ve ben küçük kardeşim kaldı. Mesleği seve seve yapacaksın yoksa bu iş yürümez. Ölene kadar bu işi devam ettireceğim. Çırak olarak kimse gelmiyor. Bu işi kimse heves etmiyor” dedi.

Ahşab Ustası (7)

Mustafa Yonar, babasının vefatı sonrası tezgahın başına geçmiş ve bu zanaatı sürdüren son kişilerden biri olmuş. Küçük kardeşi ile birlikte mesleği devam ettiren Yonar, yeni nesillerin bu sanata ilgi göstermemesinden üzüntü duyuyor.

Ahşab Ustası (5)

El Emeklerinin Sırrı

Her bir eserinde yüzde seksen el emeği bulunan Yonar, üretiminin büyük bir kısmını geleneksel yöntemlerle sürdürüyor. Makineyle yapılan işlerin de el işçiliğiyle bütünleştiği atölyesinde, ahşabın her haliyle uğraşıyor.

Ahşab Ustası (2)

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:

https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G

KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

Bilim Merkezi ilk etkinliğe ev sahipliği yaptı Bilim Merkezi ilk etkinliğe ev sahipliği yaptı

NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?

Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.

Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;

0532 696 30 57

Editör: AYHAN BAYRAKTAR