2023 Nobel Barış Ödülü, kadın haklarına ve insan haklarına olan kıyasıya mücadelesi ile bilinen, ancak bu cesur tutumu sebebiyle cezaevinde tutulan İranlı aktivist Nergis Muhammedi'ye verildi. Norveç Nobel Komitesi'nin bu kararı, İran'da baskı altındaki kadınlara ve genel olarak insan haklarına duyduğu desteği bir kez daha gözler önüne seriyor.

AA-20231006-32325231-32325230-2023_NOBEL_BARIS_ODULU_CEZAEVINDEKI_IRANLI_AKTIVIST_NERGIS_MUHAMMEDIYE_VERILDI

Nergis Muhammedi'nin Cesur Mücadelesi

Muhammedi Kimdir?

İranlı aktivist Nergis Muhammedi, İnsan Hakları Savunucuları Merkezi Başkan Yardımcısı olarak tanınıyor. Aynı zamanda Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi ile birlikte kadın hakları konusunda yaptığı çalışmalarla ön plana çıkmıştır. Muhammedi, rejime karşı propaganda suçlamalarıyla birçok kez hapse atılmış ve toplamda 31 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.

nobel kadin

Cezaevindeki Günleri

Muhammedi cezaevinde kaldığı süre zarfında ciddi sağlık sorunları yaşamış, fakat bu onun mücadelesini durduramamıştır. Son aylarda cezaevlerindeki şartlara ve mahkumlara uygulanan şiddete dikkat çekmek için çok sayıda mektup yazmıştır. Bu mektuplar, BBC gibi uluslararası medya kuruluşlarında geniş yer bulmuştur.

nobel-1

Nobel Barış Ödülü'nün Önemi

Nobel Barış Ödülü, dünya çapında saygı gören bir ödüldür ve Muhammedi'nin bu ödüle layık görülmesi, insan hakları ve kadın haklarına olan kıyasıya mücadelesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermektedir.

"(Komite) Kendisine bu yılki Nobel Barış Ödülü'nü verirken onun İran'da insan hakları, özgürlük ve demokrasi için verdiği cesur mücadeleyi onurlandırmak istiyor. Bu yılki Barış Ödülü, aynı zamanda önceki yıl teokratik rejimin kadınları hedef alan ayrımcılık ve baskı politikalarına karşı gösteri yapan yüz binlerce kişiye de veriliyor."

İsveçli Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine verilen Nobel Ödülleri, insanlığa hizmette bulunanlara takdim edilen en prestijli ödüllerden biridir. Nergis Muhammedi'nin bu ödüle layık görülmesi, tüm zorluklara rağmen insan hakları ve özgürlükler için mücadele edenlerin dünya tarafından nasıl takdir edildiğini gösteriyor.

Türk silahı Sarsılmaz ABD’de polis silahı oldu Türk silahı Sarsılmaz ABD’de polis silahı oldu

 

Editör: AYHAN BAYRAKTAR