Bursa’nın Karacabey ilçesinde üretim yapan Seçim Gezegen, 2025 yılında sözleşmeli ektiği karpuzların yaklaşık 3 bin 500 tonunun tarlada kaldığını ve 20 milyon liraya yakın zarara uğradığını öne sürdü.

Yaşananların ardından karpuz üretiminden vazgeçtiğini belirten Gezegen, bu yıl tarlalarında ağırlıklı olarak domates ve biber yetiştirdiğini söyledi.

500 dönüm alanda sözleşmeli karpuz ekti

Gezegen, geçen yıl Konya merkezli bir firmayla anlaşarak 500 dönümlük alanda sözleşmeli karpuz üretimi yaptığını anlattı.

Ürünün bir kısmının firma tarafından satın alındığını ifade eden Gezegen, piyasa fiyatlarının düşmesinin ardından alım sürecinde sorun yaşandığını ileri sürdü.

Firmanın fiyat güncellemesi talebini kabul ettiklerini belirten üretici, buna rağmen kalan ürünlerin hasat edilmediğini iddia etti.

“3 bin 500 ton karpuz tarlada kaldı”

Süreç boyunca kendilerine farklı gerekçeler sunulduğunu öne süren Gezegen, firmanın hasat için tarlaya gelmediğini söyledi.

Gezegen, “Bugün, yarın denilerek gelinmedi. Yaklaşık 3 bin 500 ton karpuzum tarlada kaldı ve 20 milyon liraya yakın zararım oldu” dedi.

Yaşadığı kaybın ardından karpuzdan uzaklaştığını ifade eden Gezegen, aradan bir yıl geçmesine rağmen karpuz tüketmediğini dile getirdi.

20 Milyon Liralık Zarar Karpuzdan Soğuttu Karacabeyli Üretici Ürününü Değiştirdi (2)

Hukuki süreç devam ediyor

Üretici Gezegen, 2025 yılında yaşanan anlaşmazlığın yargıya taşındığını ve konuyla ilgili davaların sürdüğünü bildirdi.

Mahkeme kapsamında keşifler yapıldığını aktaran Gezegen, mağduriyetinin yargı sürecinin sonunda giderileceğine inandığını söyledi. Dosyanın içeriği ve karşı tarafın iddialara ilişkin görüşü hakkında kaynak metinde bilgi yer almadı.

“Paranızı almadan tüccarı tarlaya sokmayın”

Sözleşmeli üretim yapmasına rağmen sorun yaşadığını vurgulayan Gezegen, çiftçilerin ürün satışı sırasında yazılı anlaşmalara ve ödeme şartlarına dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Gezegen, “Karpuz tüccarlarına dikkat edin. Anlaşmalarınızı açık şekilde yapın ve paranızı almadan tarlanıza sokmayın. Ben sözleşmeli üretim yaptığım hâlde mağdur oldum” ifadelerini kullandı.

20 Milyon Liralık Zarar Karpuzdan Soğuttu Karacabeyli Üretici Ürününü Değiştirdi (3)

Bu yıl domates ve bibere yöneldi

Karpuz üretimini bırakan Gezegen, 2026 sezonunda domates, biber ve mısır üretimine ağırlık verdiğini açıkladı.

Ancak mazot ve gübre başta olmak üzere tarımsal girdilerdeki yüksek maliyetlerin üreticiler üzerindeki baskıyı artırdığını kaydetti.

“Karacabey çiftçisi mısırdan vazgeçiyor”

Mısır üretiminden elde edilen gelirin maliyetleri karşılamakta zorlandığını savunan Gezegen, Karacabey’de ürün deseninin değişmeye başladığını söyledi.

Gezegen, mısır ekim alanlarının azalmasıyla bazı çiftçilerin domates ve bibere yöneldiğini belirterek 2026 sezonundaki ürün fiyatlarının üreticinin geleceği açısından belirleyici olacağını ifade etti.

Kaynak: İHA