Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), resmi internet sitesinde yayımladığı arşiv belgelerine bir yenisini daha ekledi. “Özel Koleksiyon” bölümünde paylaşılan belgeler arasında, İranlı siyasetçi ve Şii din adamı Ruhullah Humeyni’nin Türkiye’de bulunduğu döneme ait dikkat çekici bir yazışma yer aldı.
1964 tarihli belgede, dönemin Millî Emniyet Hizmeti Riyaseti tarafından hazırlanan ve Reis Ziya Selişık imzasını taşıyan yazının, İstanbul Merkez Şefliği’ne “çok gizli” notuyla gönderildiği belirtildi.
Bursa’da ikamet kararı
Belgede, Humeyni’nin Türkiye’ye gelişi sonrası Bursa’da ikamet etmesinin kararlaştırıldığı ifade edildi. Kalacağı evin hazırlanması ve diğer düzenlemelerin Bursa Yuva Amirliği tarafından yürütüleceği kaydedildi.
Yazışmada, Humeyni için iletişim ve yazışmalarda “BELLİ” takma adının kullanılmasının istendiği de yer aldı.
Arşiv belgeleri erişime açıldı
MİT’in kamuoyuyla paylaştığı bu tür belgeler, Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutarken, dönemin güvenlik ve istihbarat uygulamalarına dair önemli bilgiler sunuyor.



