Adana’nın İmamoğlu ilçesinde çiftçilik yapan 43 yaşındaki İlker Deveci, Kayseri İcra Müdürlüğü tarafından e-ihale ile satışa çıkarılan bir traktöre 1 milyon 687 bin lira teklif vererek ihaleyi kazandı. Parasını yatırarak işlemleri tamamlayan Deveci, ihalenin iptali için dava açıldığını öğrenince büyük bir şok yaşadı. İstanbul'da yaşayan C.S. adlı şahsın açtığı dava nedeniyle, hem traktörünü hem de yatırdığı parayı alamayan Deveci, yaşadıklarını kamuoyuyla paylaştı.
“Dava tamamen duygusal, 30 bin lira verirsen çekerim”
Traktörünün yanmasının ardından acil olarak yeni bir araç arayışına giren Deveci, icradan eşdeğer bir traktör bulduğunu belirtti. İhaleye üç kişi katıldı ve en yüksek teklifi vererek traktörü satın aldı. Ancak kısa bir süre sonra İstanbul’da yaşayan C.S. tarafından ‘ihalede usulsüzlük’ gerekçesiyle ihalenin feshine ilişkin dava açıldığını öğrendi.
Deveci, C.S. ile yaptığı telefon görüşmesini şöyle aktardı:
“Kendisini aradığımda, ‘Benim için tamamen duygusal bir dava. Senden 25-30 bin lira maddi beklentim var. Karşılarsan davayı geri çekerim’ dedi. Bu görüşmenin video kaydı da var.”
“İhale mafyacılığıyla vatandaş dolandırılıyor”
Bu yöntemle çok sayıda kişiden para talep edildiğini ileri süren İlker Deveci, durumun yeni bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu savundu. “Bu şekilde 50-100 kişiye aynı konuda dava açıldığını ve para talep edildiğini öğrendim” diyen Deveci, hem traktörünü alamadığını hem de işlerinin aksadığını söyledi.
“Kazandığım traktörü 1 hafta içinde teslim alabilecekken şimdi 10 Ekim'deki duruşmayı beklemek zorundayım. Bu kişilere karşı önlem alınmalı” ifadelerini kullandı.
Avukattan sistem uyarısı: “Boşluklar istismar ediliyor”
İlker Deveci’nin avukatı Yusuf Özer ise, bu tür davaların yalnızca maktu harçla açılabildiğine dikkat çekerek sistemdeki boşluklara vurgu yaptı:
“Bu şekilde davalar açılıp esas harç duruşmaya kadar yatırılmadığı için mağduriyet yaşanıyor. Eğer 1 milyon 687 bin liralık dava için esas harç peşin istenseydi, bu kişi bu davayı zaten açamazdı. Adalet sistemimizdeki bu boşluktan yararlanıyorlar.”
Avukat Özer, dolandırıcılık iddiasıyla C.S. hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.