Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 15 yaş altındaki çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemesini de kapsayan torba yasa taslağının ay sonuna kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ilgili komisyona sevk edileceğini açıkladı.
Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Göktaş, yapılacak yasal düzenleme ile sosyal medya platformlarına önemli sorumluluklar yükleneceğini belirtti. Göktaş, sosyal ağ sağlayıcılarına 15 yaşından küçük çocuklara hizmet sunmama ve hesap açmama yükümlülüğü getirilmesinin hedeflendiğini, ayrıca çocukların zararlı içeriklere maruz kalmaması için etkili filtreleme sistemlerinin kurulmasının öngörüldüğünü söyledi.
“1,5 senedir bu konuya çalışıyoruz”
Birçok ülkenin çocukları dijital ortamda karşılaşabilecekleri risklerden korumak amacıyla önlemler aldığını hatırlatan Bakan Göktaş, Avustralya’da 16 yaş altına sosyal medya yasağı getirildiğini anımsattı. Göktaş, “Sosyal medya platformlarının çocuklarımızı ticari bir meta olarak kullanmasına izin vermemeliyiz. Bu duruma seyirci kalamayız. Biz bu konu üzerinde yaklaşık 1,5 senedir çalışıyoruz. Uzmanlar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, sosyal medya platformları, aileler ve çocuklarımızla birlikte kapsamlı bir çalışma yürüttük. 15 yaş altına yönelik sosyal medya düzenlemesini de içeren torba yasa taslağımızı bu ay sonunda Meclis’e sevk ediyoruz” dedi.
“Çocuk koruma kalkanının bir parçası”
Sosyal medyanın çocuklarda depresyon, anksiyete ve davranış bozukluklarına yol açabildiğini vurgulayan Göktaş, bazı suç şebekelerinin çocuklara sosyal medya üzerinden ulaştığını belirtti. Göktaş, “Bu düzenleme çocuk koruma kalkanının bir parçasıdır. Çocuklarımız dijital mecralardan faydalanırken onların zihnini ve ruhunu korumakla yükümlüyüz. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı her türlü risk ve zararlı içerikten korumak en önemli önceliğimizdir” ifadelerini kullandı.
2 bin 904 içeriğe müdahale edildi
Bakan Göktaş, çocukların dijital güvenliğini artırmak amacıyla “Çocuklar Güvende” web sitesi ve mobil uygulamasının geçen ay kullanıma açıldığını hatırlattı. Uygulama sayesinde ailelere rehberlik sunulduğunu ve acil durumlarda tek tuşla yardım çağrısı yapılabildiğini belirten Göktaş, DUY (Çocuk İçin Dost Uygulamalar) ihbar platformu ile de güvenli bir dijital alan oluşturulduğunu söyledi.
Sosyal Medya Çalışma Grubu’nun zararlı içerikleri 7/24 takip ettiğini aktaran Göktaş, “Bu kapsamda 2 bin 904 içeriğe doğrudan müdahale ettik. İçeriği tespit ediyor, hukuki süreci başlatıyoruz. Mahkeme değerlendirmesinin ardından BTK tarafından erişim engeli getiriliyor. Ancak biz istiyoruz ki sosyal medya platformları bu konuda proaktif davransın” diye konuştu.




