Pazar günü gerçekleştirilecek olan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) için İnegöl"de; Kaymakamlık, ÖSYM Merkezi, Emniyet Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden oluşan komite son toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda alınan kararlar dün düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşıldı.

Kaymakam Aziz İnci"nin makamında düzenlenen basın toplantısında önlemli açıklamalar yapılırken, en dikkat çekici olanı ise sınavın yapılacağı bütün sınıfların kamera ile izlenmesi oldu.

5050 ADAY TER DÖKECEK

Konuya ilişkin konuşan Kaymakam Aziz İnci şunları söyledi: Geçtiğimiz Çarşamba günü ilçemizde önümüzdeki Pazar günü yapılacak olan YGS ile ilgili toplantı yaptık. Yüksek öğretim kurumu tarafından çeşitli il ve ilçelerde oluşturulan bir sınav yürütme koordinasyon kurulu var. Bu kurul ilçemizde de kuruldu. İlçe sınav koordinasyon kurulu başkanı Kaymakam, sınav koordinatörü İşletme Dekanı Prof. Dr. İbrahim S. Canbolat, üyeler Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Emniyet Müdürü Murat Sevinçden oluşuyor. Bazı tedbirlerin alınmasına karar verdik. İlçemizde 16 eğitim binasında 5 bin 50 adayın YGSye katılacak. Sınavda görev alacak olan tüm personel önceden görevlendirilmiş ve bunlar yapacakları görevler için eğitimden geçirilmiştir. Bu sınava destek anlamında çeşitli kuruluşların sınavın huzur içerisinde geçmesini sağlamak için ilgili kuruluşların gerekli tedbirleri alması kararlaştırıldı. Sınavın huzur ve sükûnet içinde geçmesi için emniyet tedbirlerine ağırlık verdik. Özellikle okulların çevresinde herhangi bir seyyar satıcı, ya da inşaattan kaynaklanan gürültülerin olmaması, araçların klakson çalmaması için her türlü tedbirin alınması için emniyet birimlerimiz yetkilendirilmiştir. Ambulans ve itfaiye sirenlerinin de buna dahildir. Bu itibarla vatandaşlarımızın da düğün, asker uğurlama gibi konuları oluşturmaması ve adayların sınavda başarılı olabilmesi için herkesin gerekli özeni göstermesi gerekiyor.

NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ AÇIK OLACAK

Bunun yanında bir husus ta var özellikle telaş ve heyecanla kimliklerini unutan adaylar içinde tedbir aldık. Nüfus müdürlüğü sınav günü hizmet verecek. Adaylar bir fotoğraf ve kimliklerini ispata yarayan geçerli bir kimlikle veya sınava giriş belgeleri ile gelirlerse, adaylara nüfus cüzdanı verilebilecek. Ayrıca sınav binalarını adayların bir gün önce görebilmesi içinde Cumartesi günü saat 09.00-17.00 arasında binalar açık tutulacaktır.

Bursa’daki Okul Müdürlerine Yeni Müfredat Anlatıldı Bursa’daki Okul Müdürlerine Yeni Müfredat Anlatıldı

OKULDA 288 SALONDA SINAV GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Canbolat ise şöyle konuştu: Sınavda genel anlamda iki türlü önlem söz konusu. Birincisi sınavın huzur ve güven içerisinde yürütülmesine dair dışsal yöntemler ki büyük ölçüde Kaymakamımız ondan bahsetti. İkincisi, sınavın uygulanmasına yönelik önlemler. Sınavın uygulanmasına yönelik binaların hazırlanması ve görevlilerin bu konuda eğitilmesi. İnegöl"de 16 okulda 288 salonda bu sınavlar gerçekleştirilecek. Her salonda da bir salon başkanı ve bir gözetmen bulunuyor. Binalarda bina sınav sorumlusu ve bir de bina yöneticisi var. Son 2 yılda ÖSYM bir takım değişiklikler ve yenilikler yapıyor. Tüm bunlar sınavın daha düzgün, daha adil, hakkaniyete uygun yapılmasına yöneliktir. O anlamda bu yapılan değişikliklerin sınav yürütücüleri, bina sorumlularına ve diğer görevlilere duyurulmasına yönelik dün bir toplantı gerçekleştirdik. Bina sınav sorumluları ve bina yöneticileri ile kuryelerle bir toplantı yaptık. Orada neler yapılması gerektiğini anlattık. Burada önemli olan bir husus, son birkaç yılda uygulanan sınav yasaklarıdır. Sınava gelirken her türlü elektronik araç, metal eşyalar, araba anahtarı yasaktır. Bina yöneticileri bile cep telefonu bulundurmayacaklardır. Bu tabi geçmişten alınan bir takım tecrübelerle ortaya konulmuştur. Sınavda bireysel ya da organize bir kopyaya mani olmak amacıyla yapılıyor. Genel olarak tabi sınavın daha etkin ve hızlı yapılması için bir takım iç uygulamalar var. Örneğin kare kod uygulaması, İlk defa bu yıl uygulanıyor. Geçen yıl bina sınav sorumlularının hazırladığı tutanaklar gecikmelere sebep olmuştu, bu yıl onu yapmayacaklar. Doğrudan bunu sınav koordinatörlüğü olarak biz yapacağız. Adaylarımıza başarılar diliyoruz.

KAMERA SİSTEMİ HERKESİN LEHİNE OLACAK

Öğrenciler sınava gelirken hiçbir şey getirmeyecekler. Sadece su getirebilirler. Öğrencilerin ihtiyacı olan kalem, silgi vs. hepsi ÖSYM tarafından verilecek. Bu yıl ilk olarak uygulanacak yeni bir sistem de var. Her salonda kamera kurulacak. Bir saatin içerisinde kamera olacak. Öğrenciler ve sınav görevlileri Ankara"dan anında görülebilecek. Bu da bu yıl yapılan bir yeniliktir. O saatler sınavdan sonra yeniden Ankara"ya gönderilecek. Herhangi bir şaibeye meydan verilmemesi için gayet şeffaf bir uygulama olacak. Geçen yıl bazı bölgelerde bu pilot olarak uygulanmış ve çok sayıdaki sınav kamera görüntülerinden sonra iptal edilmişti. Bu yıl bu kamera sistemi herkesin lehine olacak. Öğrenciler bu sınavı hayat memat meselesi yapıyorlar. Bu kadar abartmaya gerek yok. Ama şimdi ne denirse denilsin öğrencilerin bir heyecanı vardır. Ancak özellikle yeme içme konusuna öğrenciler dikkat etsin. Sınavdan birkaç gün önce başlayarak sağlık sistemini bozacak değişik gıdalar alınmaması lazım. Ayrıca sınavdan önce çok su içmeyin. Sınava girince bir daha salondan çıkmaya izin yok. Bu tartışılabilir bir konu, ama uygulama böyledir.