Bakımsızlık ve Yanlış Yakıt Kullanımı ilk sırada

Prof. Dr. Kadir Aydın, otomobil yangınlarının ana sebebinin bakımsızlık olduğunu belirtiyor. LPG'li araçlar için on yılda bir tank değişimi ve belirli periyotlarda filtre yenilemenin önemini vurguluyor. Ayrıca, otobüs yangınlarında atık yağlardan elde edilen on numaralı yağ kullanımının riskleri üzerinde duruyor.

Genç Gazete Araç Yangınlarının Sebepleri (1)

Elektrik Arızaları ve Aşırı Tonaj

Aydın'a göre, aşırı tonaj nedeniyle fren balatalarının aşırı ısınması ve lastiklerin tutuşması, tır ve kamyonlarda yangınların başlıca nedenlerinden.

Citroen, Basalt Vision adındaki yeni aracını rsatışa sunuyor! Citroen, Basalt Vision adındaki yeni aracını rsatışa sunuyor!

Elektrik arızaları, özellikle otobüslerde çay ve kahve makineleri gibi enerji tüketen cihazların doğrudan bağlanmasından kaynaklanan yangınlara yol açabiliyor.

Genç Gazete Araç Yangınlarının Sebepleri (4)

"Zamanında periyodik kontrolleri, bakımını yaptırmak ve yıpranmış parçaları değiştirmek yangınları önlemede kritik öneme sahiptir." - Prof. Dr. Kadir Aydın

Prof. Dr. Kadir Aydın Otomobillerde yangın çıkmasının temel sebebinin bakımsızlık olduğunu belirterek, “ Otomobillerde yangın çıkmasının temel sebebi bakımsızlık aslında. Eğer LPG'li bir aracınız varsa bunun on yılda bir  tankın komple değiştirilmesi lazım. Belirli periyotlarda filtrelerinin yenilenmesi lazım. Fakat bizim insanımız parça ve bakım maliyetleri sebebiyle bunları yaptırmıyorlar’’ dedi.

Genç Gazete Araç Yangınlarının Sebepleri (3)

Otobüslerin yanmasıyla ilgili  Aydın, ''Otobüslerde durum biraz daha farklı. Çünkü otobüs genellikle motorin maliyetlerinin yüksek olması, her zaman dolu gidemiyor tabi. Dolayısıyla yakıt maliyetlerini finanse edebilmek için genellikle  atık yağlardan hafif hidrokarbonlarla inceltilmiş yakıt dediğimiz on numaralı yağ kullanımı çok yaygın olduğu için ağırlıklı olarak yangınlar bunlardan kaynaklanıyor. Bir de biliyorsunuz otobüs yolcuları için servis yapılıyor. Çay ve kahve makinesi var. Enerji, güç çeken bir makine bunlar, sık sık sigorta attırıyor. Bunu engellemek için de genellikle doğrudan direkt bağlantılar ve bu sebeple oluşabilen hatalar da diğer bir yangının sebebi’’ diye konuştu.

Genç Gazete Araç Yangınlarının Sebepleri (5)

Aydın, ‘’Tırlara ve kamyonlara gelince aşırı tonajdan dolayı çok fazla fren kullanılıyor. Fren balataları ısınıyor, lastikler tutuşuyor ve buradan yük tutuşarak yangınların temel sebeplerini oluşturuyor’’ dedi.

Genç Gazete Araç Yangınlarının Sebepleri (6)

Prof. Dr. Aydın, yangınların önlenmesi için araç sahiplerine ve taşımacılık sektörüne bakım ve periyodik kontrollerin yanı sıra kaliteli yakıt kullanımını öneriyor: 

“Zamanında periyodik kontrolleri, bakımını yaptırmak, değişmesi gereken parçaları, yıpranmış, eskimiş parçaları da zamanında değiştirmek gerekiyor. Ayrıca on numara yağ içerisindeki hidrokarbonlar çok parlayıcı ve yanıcı bu tür şeylere dikkate etmek lazım ama sektör zor duruma girdiği zaman da rekabet için mecburen buna gidiyorlar. Bu duruma aslında devlet olarak çözüm bulmak lazım. Devletin bu konuda vergisel avantajlar sağlayarak, kara yolu taşımacılığını desteklemesi gerekiyor. Nasıl hava yolunda veya deniz yolunda vergisel avantajlar sağlanıyorsa, burada gemilere, uçaklara benzer bir şey kara yolu taşımacılığında da sağlanabilir diye düşünüyorum”

Editör: AYHAN BAYRAKTAR