Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin uzaydaki iddiasını pekiştiren yerli ve milli uydusu Türksat 6A'nın 8 Temmuz haftasında uzaya fırlatılacağını duyurdu. Bakan Kacır, Türksat ve Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) iş birliğiyle hayata geçirilen Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) gerçekleştirilen basın toplantısında, Türksat 6A uydusunun son durumuna ilişkin bilgiler paylaştı.

Bakan Kacır, Türkiye'nin 2000'lerden bu yana uydu geliştirme çalışmalarında önemli deneyimler elde ettiğini belirterek, BİLSAT, RASAT, GÖKTÜRK ve İMECE uydularıyla yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydularını kendi imkanlarıyla üretebilen ülkeler arasında yer aldığımızı vurguladı. Türksat'ın bugüne kadar sekiz farklı uydudan faydalandığını ve halen beşinin aktif olarak kullanımda olduğunu ifade eden Kacır, Türksat 6A'nın, Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu olduğunun altını çizdi.

Bakan, Türksat 6A'nın üretim süreçlerinin yüzde 81,4 yerlilik oranıyla tamamlandığını, uçuş bilgisayarlarından güç dağıtım düzenleme birimlerine kadar pek çok kritik alt sistemin yerli ve milli olarak geliştirildiğini belirtti. Proje boyunca 396 çevresel ve fonksiyonel testin tamamlandığını aktaran Kacır, uydunun nakliye faaliyetlerinin ardından yaklaşık dört haftalık bir fırlatma kampanyası sürecinin başlayacağını ve SpaceX ekipleriyle birlikte çalışmaların tamamlanacağını ifade etti.

Yeni Nesil Dolandırıcılık Yöntemleri: Sosyal Medyada Karşılaşacağınız Tuzaklar ve Korunma Yolları Yeni Nesil Dolandırıcılık Yöntemleri: Sosyal Medyada Karşılaşacağınız Tuzaklar ve Korunma Yolları

Kacır, Türksat 6A'nın, fırlatma sonrası yörüngeye yerleşme aşamasında ilk kez Türk ekiplerinin kendi imkanlarıyla gerçekleştireceği bir operasyonla görev yapacağı yörüngeye transfer edileceğini belirtti. Bu operasyonun, Ay Projesi için Türkiye'ye yeni bir deneyim kazandıracağını söyledi.

4,5 milyarlık nüfusa erişim sağlayacak Türksat 6A, 4 bin tonun üzerinde ağırlığıyla, daha önce yerli olarak geliştirilen uydulara kıyasla çok daha büyük ve sofistike bir ürün olarak dikkat çekiyor. Bakan Kacır, Türksat 6A ile Endonezya, Malezya ve Hindistan'ı kapsayan geniş bir haberleşme imkanının elde edileceğini, böylece Türkiye'nin haberleşme uydularının dünya nüfusunun yarıdan fazlasına erişim sağlayacağını açıkladı.

Kaynak: Haber Merkezi