Dünyada birçok insan gıda krizini yaşarken, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerde gıda israfı ciddi bir sorun haline geldi. Türkiye'de son yılda israf edilen gıda maliyetiyle tam 500 okul yapılabileceğini biliyor musunuz?

2023'te 16 milyon icra-iflas kararı alındı 2023'te 16 milyon icra-iflas kararı alındı

AW050994_01

Birleşmiş Milletler'den Çarpıcı Gıda İsrafı Raporu

Türkiye Gıda İsrafında Üst Sıralarda

BM'nin Gıda İsraf Endeksi Raporu'na göre, dünya genelinde her yıl 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Türkiye bu listede kişi başına yapılan israfla üst sıralarda yer alıyor. Ülkemizde kişi başına 93 kilogram, toplamda 7 milyon 700 bin ton gıda çöpe atılıyor.

"Türkiye'de sadece 1 yılda israf edilen ekmeğin mali değeriyle 500 adet okul yapılabilecek olması israfın boyutuna dikkat çekiyor."

AW050994_03

“Gıda Dostu Mutfağım” Projesiyle İsrafa Karşı Eğitim

Gıda israfının önlenmesi adına birçok kurum ve kuruluş bir araya gelerek "Gıda Dostu Mutfağım" projesini başlattı. Bu projede otel, restoran, kafe sahipleri ve sektör çalışanlarına israfın önlenmesi için eğitimler veriliyor.

Bugüne kadar 150 sektör çalışanına online eğitim verilerek, 110 kişi bu eğitimleri başarıyla tamamladı ve sertifika almaya hak kazandı. Eğitim öncesi ve sonrası yapılan anketlerle, bilinç düzeyindeki artış gözlemlendi.

"Döngüsel ekonomi yaklaşımı ile kaynakları etkili bir şekilde kullanarak gıda israfı azaltılabilir"

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, gıda israfının küresel bir sorun olduğunu vurgulayarak, döngüsel ekonomi yaklaşımı ile gıda israfının azaltılabileceğini belirtti. Ayrıca, "Gıda Dostu Mutfağım" projesinin sektörde önemli bir örnek teşkil ettiğini ve sektör standartlarını yükselttiğini ekledi.

Editör: Umut Gökdaş